23948sdkhjf

Jylland hungrer efter kommende vvs-installatører

Dundrende lav tilslutning til jyske installatøruddannelser i Herning og Hadsten vækker dyb bekymring.
Kun otte har hidtil søgt ind på vvs-installatøruddannelserne i Jylland, som er hjemhørende i Herning og Hadsten og det samlede tal på landsplan er cirka 55.

Det er stærkt problematisk, mener man hos Tekniq, hvor Tina Voldby er underdirektør. I år er det særligt Jylland, der ikke kan skaffe nok studerende, mens uddannelsen i København har mærket en stigning siden sidste år fra 18 til 33.

Tina Voldby vil ikke sætte tal på, hvor mange der ideelt set skulle optages på vvs-installatøruddannelse.

- Men det er ikke mange år siden, at der blev optaget halvanden hundrede, så det er en gedigen udfordring, vi står med, siger hun.

Og den udfordring kan blive arbejdsmarkedets om få år. Analyser peger på, at der i 2025 vil mangle cirka 2500 teknikinstallatører i Danmark.

- Det er den største enkeltstående gruppe med en kort videregående uddannelse, som Danmark kommer til at mangle, bemærker Tina Voldby.

Strukturændring hæmmede rekruttering
Hun vurderer, at det blandt andet hænger sammen med en strukturændring fra 2008, hvor korte videregående uddannelser blev skilt ud fra erhvervsskolerne over i erhvervsakademierne. Da installatøruddannelsen lå på erhvervsskolerne, var det nemmere at sluse de færdige vvs-svende over.

Det har erhvervsakademierne ikke evnet i samme grad.

Hun tror også, at det er en udfordring, at vvs-uddannede, som har arbejdet til løn, kan se frem til et uddannelsesforløb med SU som levegrund. En løsning, der arbejdes med, er at tilbyde uddannelsen som en deltidsuddannelse, der kan kombineres med arbejde.

Hun har svært ved at forstå, at uddannelsen ikke er mere attraktiv.

- Det er ret uforståelig, at der er den udfordring, når der er en beskæftigelseseffekt på næsten 100 procent, og det er også en af de korte videregående uddannelser, som giver den højeste løn.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111