23948sdkhjf

Ny millionregning rammer svømmehalsbyggeri

Nyopdagede skader, som ”kræver øjeblikkelig udbedring”, sender prisen for den nye svømmehal i Helsingør op omkring 175 millioner kroner

Endnu et danske svømmehalsbyggeri er ramt af problemer. Denne gang gælder det en ny svømmehal i Helsingør, som bliver ramt af en ekstraregning på et tocifret millionbeløb.

Det er dog ikke selve nybyggeriet, som er skyld i det fordyrende problem. 

I forbindelse med, at en nye svømmehallen bliver bygget sammen med byens eksisterende på Borgmester P. Christensens Vej, gennemgår det nuværende vandmekka også en modernisering, så de to haller til sammen blive den nye Helsingør Svømmearena.

I forbindelse med renoveringen af den eksisterende svømmehal er der fundet skader i 50 meter bassinrummet, ”som kræver øjeblikkelig udbedring,” som det formuleres i dagsordenen til et møde i Økonomi- og Erhvervsudvalget denne uge.

Ikke opdaget tidligere

Mere konkret er der tale om skader på vådrumsmembranen under tribunen og promenadedækket rundt om 50 meter bassinet. Armeringen i tribune og promenadedæk er alvorligt nedbrudt på grund af nedsivningen af klor. Herudover er der i forbindelse med undersøgelserne fundet en konstruktionsfejl i ventilationen i kælderen, som gør, at armering og beton også nedbrydes nedefra. De uheldige forhold betyder, at armeringen i de bærende dele af bassinvæggene nedbrydes.

Problemerne er ikke blevet opdaget tidligere, da der som forberedelser til renoveringen ikke er blevet foretaget boreprøver i bassinrummet, da vurdering  var, at de kunne medføre utætheder hvis den vandtætte membran blev brudt.

Kommunen har rådført sig med en teknisk ingeniør for at vurdere omfanget af skader. Vurderingen er, at det er nødvendigt at igangsætte en renovering, før bassinrummet kan tages i brug igen.

Mod 175 millioner

Prisen for udbedringerne, der er opdelt i to faser, forventes pt at ligge på mellem 9,9 og 14 mio. kr. samlet 

Det bemærkes dog, at der "stadig er usikkerhed omkring det konkrete beløb".

Da Helsingør Kommune i november 2023 underskrev kontrakt med totalentreprenør Svend Aage Christiansen A/S på den nye svømmehal, havde byggeriet en samlet anlægsramme på 163 mio. kr. En pris der altså ikke holder længere.

Nedlukning

Udbedringen af skaderne vil også medføre et betydeligt træk på tidskontoen. 

Svømmehallen er lige nu lukket frem til 1. november på grund af renovering af omklædningsrummene. Ved en igangsættelse af fase 1 af den nødvendige renovering, vil nedlukningen af svømmehallen forlænges frem til sommer 2025.

Den anden fase af udbedringerne kan vente og gennemføres inden for to - fire år, og mens svømmehallen er i drift.

Asbest

Problemerne i bassinrummet er ikke de første, som har ramt vandbyggeriet. 

Allerede i juni skred tidsplanen skride på grund af fund af asbest i omklædningsrum, under gangarealerne og foyeren.

- Asbesten har spredt sig ned i betonlaget under fliserne, omkring 15 centimeter ned, og det er vi ved at få fjernet. Det er et bump på vejen, men vi ved, hvordan vi skal håndtere det. Der bliver sjældent lavet destruktive undersøgelser på forhånd, fordi man ikke går ind og skære noget op, der er i brug, så det var ikke noget, vi havde taget højde for, fortalte projektleder Jan Krog Islin dengang til Sjællandske Nyheder.

Hvor meget det kommer til at koste af ekstra tid at tage hånd om asbestproblemerne, vidste projektlederen ikke på daværende tidspunkt. 

Der er, understregedes det nu fra kommunens side, ikke asbest i hverken tribune eller promenadedæk, som nu skal udbedres.

 samlet  Det er forventningen, at udbedringen af skaderne på tribune og promenadedæk (fase 1) vil koste mellem 8,6-10,1 mio. kr. Idet der stadig er usikkerhed omkring det konkrete beløb, så afventer finansieringen til overførselssagen. Forventningen er, at finansieringen kan håndteres ved brug af mindreforbrug i overførselssagen.

En forlænget lukkeperiode vil ligeledes have en betydning på de afledte driftsudgifter, hvilket vil blive fremlagt sammen med finansieringen af anlægget.

Omkostningerne til fase 2 estimeres på nuværende tidspunkt til mellem 3 og 4 mio. kr. Finansieringen af fase 2 afklares, når der er klarhed om beløbets størrelse.

Under renoveringen af den eksisterende svømmehal er der fundet skader på vådrumsmembranen under tribunen og promenadedækket (flisebelægning) rundt om 50 meter bassinet. Armeringen i tribune og promenadedæk er alvorligt nedbrudt på grund af nedsivningen af klor. Herudover er der i forbindelse med undersøgelserne fundet en konstruktionsfejl i ventilationen i kælderen, som gør, at armering og beton også nedbrydes nedefra. Derudover betyder de ovenstående beskrevne forhold, at armeringen i de bærende dele af bassinvæggene nedbrydes.

Forholdet er ikke blevet opdaget tidligere, da der som forberedelser til renoveringen ikke er blevet foretaget destruktive undersøgelser (boreprøver) i bassinrummet. Dette skyldes blandt andet risikoen for at destruktive undersøgelser ville skabe øget risiko for utætheder hvis den vandtætte membran blev brudt.

Kommunen har rådført sig med en teknisk ingeniør for at vurdere omfanget af skader, og vurderingen er, at det er nødvendigt at igangsætte en renovering, før bassinrummet kan tages i brug igen. Der er foretaget boreprøver ift. ovenstående, som understøtter ingeniørens anbefalinger.

Det skriver SN.dk.

Allerede i juni måtte se tidsplanen skride på grund af fund af asbest hvor der er

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065