23948sdkhjf

Norske stjernearkitekter indtager København

De vandt alles hjerter med Operaen i Oslo, men hvad er det, der gør Snøhetta anderledes end andre arkitekter? Det sætter en ny udstilling fokus på.
Spørger man Snøhetta selv, er forskellen, at de ofte finder deres inspiration i landskabet, og at de har en klar prioritering af det sociale. Men hvordan bliver det så omsat til smuk og innovativ arkitektur?

På udstillingen ’World Architecture: Snøhetta’ på Dansk Arkitektur Center kan man komme med ind i arbejdsrummet og opleve de kreative processer samt de mennesker, der udtænker projekterne.

- Baggrunden for denne udstilling er ret enkel: Snøhetta er en af verdens bedste arkitektvirksomheder netop nu. Man oplever det i deres fantastiske arkitektur og i den særlige energi og stemning, der hersker på deres kontor. Derfor vil vi rigtig gerne invitere publikum hjem til Snøhetta – til et ret intimt møde med de mennesker og den særlige, menneskelige, generøse, inkluderende tilgang, der skaber så fantastiske arbejder. Vi håber, at folk vil blive en del af ’kontoret’, stille spørgsmål til Snøhetta og komme med ideer og input, siger formidlingschef Martin Winther fra Dansk Arkitektur Center, som åbner udstillingen torsdag den 18. juni.

Et sanseligt værksted
I udstillingen ’World Architecture Snøhetta’ får publikum mulighed for at træde ind i Snøhettas kontor – deres værksted og univers. Hvem er de? Hvordan er det de arbejder? Hvilke projekter har de skabt? Og hvilken type arkitektvirksomhed er det, der står bag både Mindesmærket for World Trade Center i New York og designet af Norges nye pengesedler?

Helt som på kontoret i Oslo præges udstillingen af det norske landskab; af Snøhettas tilknytning til kunst og kultur og af deres særlige kærlighed til håndværkstraditioner og de nye muligheder, som teknologien har skabt i arbejdet med materialer.

Kernen i udstillingen er et sanseligt værksted, hvor man må røre, lugte, se og høre, hvordan de mange projekter bliver til fra idé til konkret værk. Hele vejen igennem mødes den besøgende af fotos og videoer af snøhetta’ere selv, som guider, inddrager og fortæller. Som noget helt særligt, får man som besøgende mulighed for at træde ind i en virtuel model og opleve det, arkitekterne kan uden hjælp fra teknikken – nemlig se det fysiske rum for sig.

Arkitektur og design bliver ofte udstillet gennem repræsentationer. Men vores oplevelser af bygninger, landskaber og rum kræver, at alle vores sanser sættes i spil. Sammen med Dansk Arkitektur Center mener vi at have fundet et koncept, der giver mulighed for at vise arkitektur som andet og mere end repræsentationer. Vi vil i udstillingen gerne vise samspillet mellem mennesker, processer og vores projekter.

Født på et værtshus
Snøhetta opstod allerede i 1980’erne, da en flok bygnings- og landskabsarkitekter gik sammen om at danne et fællesskab, der kunne forene deres discipliner og danne en sammenhæng mellem bygninger og landskab. Fra begyndelsen var Snøhetta kollektivt orienteret – så i modsætning til mange andre arkitektvirksomheder er den ikke opkaldt efter grundlæggeren, men derimod med inspiration fra det sted, virksomheden lå. Kontoret var nemlig placeret ovenpå et værtshus ved navn ’Dovrehallen’, og da Dovre er et fjell i Norge, hvor det højeste bjerg kaldes Snøhetta, stod valget lige for.

Foruden Operaen i Oslo har Snøhetta også tegnet Biblioteket i Alexandria, Tverrfjellhytta i Norge og Mindesmærket for World Trade Center, New York. De er bl.a. i gang med udvidelsen af Museet for moderne kunst i San Francisco samt Ordrupgaard nord for København, hvilket er deres første projekt i Danmark.

Udstillingen ”World Architecture: Snøhetta” er udviklet af Dansk Arkitektur Center i samarbejde med Snøhetta og er støttet af Realdania og Kvadrat. Den vises i perioden 18. juni-27. september.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.0