23948sdkhjf

Slog til mod social dumping over hele landet

Hos tre fjerdedele af de virksomheder, myndighederne besøgte i en landsdækkende aktion imod social dumping, var der tegn på lovbrud 

Ved årets femte landsækkende aktion imod social dumping var der igen tegn på snyd og lovbrud hos langt hovedparten af de kontrollerede virksomheder.

Aktionen, der blev gennemført af skattemyndighederne i samarbejde med Arbejdstilsynet og politiet, fandt sted torsdag den 22. august 2024.

Thyborøn, Svendborg, Aarhus og København er blandt byerne landet rundt, hvor firmaer har haft besøg af myndighederne.

I den landsdækkende aktion fik 51 virksomheder besøg.

I 37 af disse - hvilket svarer til 73 pct. - fandt Skattestyrelsen indikationer på social dumping, så nu kan virksomhederne se frem til yderligere kontrol for at opgøre, hvad der mangler at blive betalt i skat og moms. 

Skattestyrelsen har som led i kontrollerne talt med i alt 100 arbejdere, hvoraf 86 var udenlandske. Anses de for at være lønmodtagere i den danske virksomhed, de udfører arbejde for, skal virksomheden indeholde skat af den udenlandske arbejders indtægt.

Vestjylland og Fyn

I Harboøre og Thyborøn fik seks virksomheder besøg, og Skattestyrelsen talte med 15 arbejdere, hvoraf de 11 var udenlandske.

- Vi kontrollerede seks virksomheder og fandt indikationer på social dumping i fire af disse. Det svarer til 67 pct. af virksomhederne, siger Ernst O. Nielsen, funktionsleder i Skattestyrelsen, i en pressemeddelelse.

Fælles myndighedsindsats mod social dumping

Skattestyrelsen har siden 2012 indgået i en fælles myndighedsindsats mod social dumping sammen med Arbejdstilsynet og politiet. Formålet er at sikre, at arbejde i Danmark foregår på ordentlige vilkår og følger den danske lovgivning samt forebygger konkurrenceforvridning blandt virksomheder, der anvender udenlandske underleverandører og ansatte.

Indsatsen sker gennem målrettede fælles kontrolaktioner mod brancher og virksomheder, hvor der vurderes at være risiko for svindel eksempelvis på byggepladser, restauranter, gartnerier, rengøring og i landbruget. Som led i indsatsen gennemfører de tre myndigheder en række fælles kontrolaktioner. 

I 2024 er det planen at gennemføre otte landsdækkende aktioner samt en række regionale aktioner.

Skattestyrelsens rolle i myndighedssamarbejdet er at kontrollere, om udenlandske virksomheder og arbejdstagere er registreret korrekt i forhold til moms og skat, samt om moms og skat er angivet og betalt korrekt.

På Fyn fik fem virksomheder i Svendborg, Ullerslev og Tommerup. Hos to var der tegn på social dumping, altså et pænt stykker under det nationale gennemsnit.

Over gennemsnittet

Værre så det ud i Aarhus. Under aktionen fik syv virksomheder hovedsageligt inden for byggebranchen i  byen besøg af Skattestyrelsen.

- Vi kontrollerede syv virksomheder og fandt indikationer på social dumping i seks af disse. Det svarer til 85 pct. af virksomhederne. Det er betydeligt flere end landsgennemsnittet, hvor vi fandt problemer hos 73 pct. af de kontrollerede virksomheder, konstaterer Ernst O. Nielsen.

Endelig førte aktionen til besøg hos otte virksomheder indenfor byggebranchen i København K og København S besøg. Her var der indikationer på regelbrud hos fem af firmaerne, hvilket svarer til 63 pct., altså under gennemsnittet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093