23948sdkhjf

Grønt lys for udflytning af erhvervshavn

En ny havn til 340 millioner kroner udenfor Næstved centrum kan stå færdig i 2030, og de eksisterende havnearealer vil kunne overgå til andre formål med udgangen af 2032

Både økonomisk og teknisk er det muligt at nedlægge den eksisterende erhvervshavn i Næstved og etablere en ny uden for byens centrum. Det viser en udflytningsplan, som Sweco har udarbejdet for Næstved Havn.

Dermed kan Næstved fastholde gevinsterne ved at have en aktiv erhvervshavn og samtidig frigøre plads til at skabe en ny bydel på de indre havnearealer. Den nye havn kan stå færdig i 2030, og den eksisterende havn vil kunne overgå til andre formål med udgangen af 2032.

- Med den nye plan bliver det solidt dokumenteret, at det kan lade sig gøre at flytte og udvikle erhvervshavnen, sådan som byrådet har ønsket, siger havnebestyrelsens formand, Torben Johansen (K), i en pressemeddelelse.

- Og det kommer ikke til at koste skatteborgerne en krone, lover havnebestyrelsens formand også.

Totalpris på 365 mio. kr.

Det vil koste 340 mio. kr. at anlægge havnen. I dette beløb er der indregnet 30 pct. til uforudsete udgifter. I budgettet er der også afsat midler til at etablere nye adgangsveje til den nye havn og to lystbådehavne, omlægge lagunestien, anlægge støjvolde, plante træer og opføre et nyt havnekontor.

Der skal dog bruges yderligere 25 mio. kr. til nyt materiel, så som kraner, så totalprisen bliver 365 mio. kr.

Næstved Havn råder selv over aktiver for godt 900 mio. kr., ikke mindst i form af arealer omkring den nuværende havn. Heraf vurderes en stor del at kunne realiseres, i god tid inden anlægget af den nye havn begynder. Ifølge Næstved Havn vil havnen derfor selv ”uden problemer” kunne finansiere hele projektet uden hverken brug for lån eller for garantier fra kommunen.

Miljøkonsekvensvurdering

Rådgivervirksomheden Cowi har i en analyse vendt tommelfingeren nedad for tidligere udflytningsplaner

I den aktuelle udflytningsplan udpeges den optimale placering af Ny Næstved Havn på Ydernæs imellem NK Forsyning og lystbådehavnen. Her er det også muligt at anlægge et svajebassin, så skibene let kan vende.

Udflytningen kræver en fuld miljøkonsekvensvurdering. Der skal også udarbejdes et nyt kommuneplantillæg samt en lokalplan for det samlede projektområde. Desuden skal der indhentes de relevante tilladelser og godkendelser fra både Næstved Kommune og flere statslige myndigheder.

Den nye havn ligger ifølge Næstved Havn uden for, men grænser op til et Natura2000-område. Med den valgte placering ind ad kanalen ved Ydernæs ventes påvirkningen af Karrebæk Fjord og dens dyreliv at være relativt lille.

Men det vil blive vurderet af myndighederne, om der kan være tale om en væsentlig påvirkning.

Havnebestyrelsen godkendte udflytningsplanen på et møde 30. august 2024.

Herfra er det byrådet i Næstved Kommune, der skal tage stilling til, om det anbefalede projekt Ny Næstved Havn skal sættes i gang. Byrådet behandler sagen på et møde 26. november.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094