23948sdkhjf

København tager kampen imod skybrud over Atlanten

Skybrudssikring og energieffektivisering i offentlige bygninger er nogle af de områder, hvor København og São Paulo i Brasilien styrker samarbejdet

I den ene by bor over 12 mio. mennesker. I den anden cirka 660.000. Alligevel vurderes de to byer at kunne lære noget af hinanden.

Derfor indgår København og megabyen São Paulo i Brasilien nu en samarbejdsaftale, hvor Danmarks hovedstad blandt andet vil dele viden om skybrudssikring og dermed bidrage til håndteringen af klimaudfordringerne i den brasilianske storby.

- Via samarbejdet med São Paulo får vi mulighed for at bidrage til at løse en klimaudfordring, vi også arbejder med herhjemme – nemlig skybrudssikring, siger overborgmester i København, Sophie Hæstorp Andersen (S), i en pressemeddelelse.

Advarsler og naturbaserede løsninger

En af São Paulos største klimaudfordringer er, at byen oplever flere og mere ekstreme skybrud. Med udgangspunkt i Københavns erfaringer på området skal byerne derfor samarbejde om at forbedre skybrudssikringen og regnvandshåndteringen i São Paulo, blandt andet gennem naturbaserede løsninger. 

Sammen vil byerne også kigge på udviklingen af offentlige advarselssystemer i tilfælde af ekstremt vejr – et arbejde São Paulo allerede er begyndt på.

- I København har vi gode erfaringer med at håndtere voldsomme regnmængder fra skybrud på overflader og bruge grønne områder til at kontrollere vandmasserne, og de erfaringer lader vi hellere end gerne komme andre til gavn, siger teknik- og miljøborgmester Line Barfod (Ø).

Energieffektivitet

Samarbejdet indebærer også, at København vil dele ud af erfaringer med at reducere energiforbruget i de offentlige bygninger.

São Paulo har udfordringer med at tilpasse energiforbruget i sine bygninger til det omskiftelige klima. Det hænger sammen med, at arbejdet med energioptimering er decentralt organiseret i São Paulo.

Sådan er det ikke i København, og derfor vil kommunen blandt andet dele ud af sine erfaringer med en mere centraliseret tilgang til energioptimering, så São Paulo bliver endnu bedre til at tilpasse energiforbruget til et varmere klima.

São Paulo er også i gang med at se på sin håndtering af bioaffald og er derfor interesseret i at lære mere om Københavns tilgang til bioaffald og biogas.

Det fjerde og sidste spor i samarbejdsaftalen har fokus på grønne jobs, og hvordan byerne kan understøtte, at både arbejdsgivere og medarbejdere er rustede til den grønne omstilling.

Københavns samarbejde med São Paulo

Samarbejdet mellem København og São Paulo sker under Udenrigsministeriets ordning for strategisk sektorsamarbejde. Derudover er begge byer med i det internationale bynetværk C40, og C40 vil også bidrage med videndeling i projektet.

Københavns Kommune er en aktiv deltager i en lang række internationale partnerskaber, samarbejder og netværk som bidrager med inspiration og viden til løsning af kommunens kernopgaver.

Foto: Københavns Kommune

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047