23948sdkhjf

Første del af en helhedsplan for Vordingborg bymidte er nu realiseret

Afslutningen på restaureringen af Kornerups rådhus og indvielsen det nyanlagte Slotstorvet i Vordingborg fejres d. 15. juni. Begge projekter er omdrejningspunkter i den helhedsplan for Vordingborg bymidte.
Realdania Byg, Realdania, Vordingborg Kommune og Museum Sydøstdanmark inviterer til en festlig dag og et kig indenfor i Kornerups gamle rådhus. Samme dag indvies det nyanlagte Slotstorvet.

Omlægningen af Slotstorvet og restaureringen af det fredede sprøjtehus er blevet til i et samarbejde mellem kommunen og Realdania. Det gamle rådhus er blevet restaureret af Realdania Byg, der i 2009 købte ejendommen af Vordingborg Kommune.

- Da vi i 2008 offentliggjorde helhedsplanen for Vordingborg var det med en intention om at styrke byen for både borgere og gæster. Med restaureringen af Kornerups rådhus og indvielsen af Slotstorvet kan vi se første del af den ambitiøse helhedsplan realiseret. Resultatet er en gevinst både for fortiden og nutiden, udtaler borgmester i Vordingborg Henrik Holmer.

Projektleder i Realdania, Anne-Mette Gjeraa siger:

- Omlægningen af Slotstorvet skaber en fin sammenhæng mellem gågaden, det gamle rådhus samt borganlægget. Slotstorvet er omdannet fra parkeringsplads til attraktiv opholdsplads. Sammen med restaureringen af det fredede Sprøjtehus og den planlagte indretning af huset til cafe har Vordingborg dermed fået revitaliseret et centralt byrum.

Nyt liv til det gamle rådhus
Den historiske bymidtes mest markane hus er arkitekten Peter Kornerups rådhus fra 1845 opført som det første historicistiske rådhus i landet. Realdania Byg har siden overtagelsen gennemført en omfattende restaurering og nyindretning af huset. På husets nordside er arresten revet ned. I stedet er der opført en ny, delvist nedgravet bygning med en åben tagterrasse. Langs huset er der skabt en passage, der forbinder Slotstorvet med byen bagved. Passagen giver også adgang til det nye, grønne byrum.

Slotstorvet er blevet nyanlagt i et samarbejde mellem Vordingborg Kommune og Realdania. Torvet og rådhuset vil i fremtiden være et levende midtpunkt i byen – en moderne plads, der lader fortiden hviske med. Slotstorvet ligger oven på ruiner af den gamle kongeborg. Som historiske spor markeres ruinerne både i den nye belægning og i form af vanddyser, der sender en dis af vand ud over belægningen for at samle sig i en vandfilm, der løber i den oprindelige voldgravs linje. Pladsens nyere historie er også bevaret. Det lille, fredede sprøjtehus fra 1800-tallet er også i et samarbejde mellem Vordingborg Kommune og Realdania blevet restaureret og indrettet som café.

Danmarks Borgcenter får nye lokaler
Sidste etape i revitaliseringen af området er indvielsen af Danmarks Borgcenter. Det skal være et grønt, bynært område og et historisk kraftcenter. I fremtiden vil museets butik samt dele af museets forskning og administration rykke ind i Kornerups rådhus samt i den nye bygning bag rådhuset.

SLA har stået for udformningen af Slotstorvet. Realdania har støttet gennemførelsen af nyfortolkningen af Slotstorvet.
Læs mere om: SLA
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.1