23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Grøn omstilling er også kvalitet og godt håndværk

Når vi taler om grøn omstilling, skal vi også tale om kvalitet og det gode håndværk. Sådan lyder det fra Wicotec Kirkebjerg A/S, som dagligt arbejder for at minimere ressourceforbruget, bl.a. ved at reparere, genbruge og genanvende materialer i værkstedet på Roskildevej.

Det er nok de færreste, der forbinder Wicotec Kirkebjerg A/S med istandsættelse af historiske lysekroner og renovering af facadeinstallationer på fredede bygninger, som fx kobbertagrender og kobbernedløbsrør. 

De gamle dyder
Ikke desto mindre, så er det lige præcis nogle af de opgaver, som virksomheden kan løse. En af dem, der dagligt leverer kvalitet og godt håndværk, er Niels Christiansen, der er 3. generation i en slægt af kunstsmede og har været ansat i Wicotec Kirkebjerg i 33 år. I sit daglige arbejde løser han mange forskellige opgaver i værkstedet i Taastrup, hvor ”alt kan lade sig gøre”. Og det er der brug for i en tid, hvor vi skal væk fra brug-og-smid-væk-kulturen og finde tilbage til de gamle dyder, hvor vi bliver langt bedre til at reparere det gamle i stedet for at producere nyt. En opgave, der bestemt også er brug for i bygge- og anlægsbranchen, hvor ressourceforbruget er stort og Co2-udledningen høj.

For Wicotec Kirkebjerg A/S betyder det også, at der er nok at se til i Niels Christiansens værksted, hvor det ikke er alle opgaver, hvor der arbejdes med historiske lysekroner.

- Jeg får mange forskellige opgaver forbi værkstedet fra både VVS’ere, entreprenørerne og elektrikerne. Det handler meget om, at vi ønsker at bruge de materialer, vi har i flow. Det kan være alt fra helt almindelige reparationer, til behov for små beslag og individuelle løsninger, fx en lampe der mangler et udtag. Jeg producerer og udvikler også løsninger, hvor jeg i princippet upcycler materialer og tager processen helt fra idè til skitse og fremstilling, forklarer Niels Christiansen, som gennem årene har fremstillet prototyper på alt fra lygtestandere til elbeslag ligesom han har stået for at restaurere de gamle Københavnerlygter, ved at isætte nyt glas og levere nye smedejernsarme og standere.

Efter alle kunstens regler
Når de gamle og nogle gange antikke stykker havner i hænderne på Niels Christiansen, som i daglig tale kaldes Niels Smed, så garanterer han også for håndværksmæssig korrekt udførelse, så der næsten ingen forskel er på fx de antikke lygter og de nye håndlavede, som Wicotec Kirkebjerg A/S leverer. 

-  En af de opgaver jeg bl.a. har haft, og som var en fornøjelse at stå for, når man som mig, synes det er fantastisk at arbejde med traditionelt håndværk i topklasse, var istandsættelse af de historiske lysekroner på Østerport Station. Det var nogle utrolig smukke stykker. Når jeg får lov at arbejde med den slags, så sørger jeg for, at de bliver restaureret med præcision og respekt for de originale detaljer, siger Niels Christiansen, som derudover udfører løbende udskiftning og reparation af de gamle Københavnerlamper i indre by, samt lygterne ved Fredensborg og Frederiksborg, hvor han også sikrer, at arbejdet er i fuldstændig tråd med de gamle håndværkerforarbejdningsprocesser og efter de oprindelige skabeloner.

En prioriteret indsats
Spørger man Brian Bebe Andersen, som er direktør for forretningssupport i Wicotec Kirkebjerg A/S og blandt andet arbejder med bæredygtige tiltag i koncernen, så er der en god grund til, at der er gang i værkstedet hos Niels Smed.

- Det er en prioriteret indsats hos os at reparere og genbruge, det vi kan. Derfor er det også et privilegie at have en så dygtig håndværker som Niels Christiansen i værkstedet. Det giver os en helt unik mulighed for at hjælpe vores kunder med at bevare og restaurere det gode gamle håndværk, fx i form af lysekroner og lamper. Samtidig skaber de mere almindelige genbrugs- og reparationsopgaver værdi, alene ved at holde materialerne i brug. Så for os handler det både om at sikre og bevare vores kulturarv i restaureringsarbejdet samt om at deltage i den del af den grønne omstilling, der handler om cirkulær økonomi og at sikre ressourcerne holdes i kredsløb, siger Brian Bebe Andersen.

Netop grøn omstilling er et emne, der er kommet mere fokus på i Wicotec Kirkebjerg A/S i de senere år, og der bliver arbejdet på flere fronter både internt i virksomheden og eksternt i kundesamarbejder, for at kunne levere på fremtidssikrede løsninger som en del af koncernens bæredygtighedsstrategi.

- Vi arbejder hele tiden på at sikre vores konkurrencedygtighed, og det kræver bl.a., at vi er med i den grønne omstilling og kan levere de løsninger vores kunder og samarbejdspartnere efterspørger, siger Brian Bebe Andersen, som bl.a. nævner fokus på ressourceforbrug, mere bæredygtig drift af byggepladser og en grønnere bilpark som nogle af de tiltag, der arbejdes med i koncernen.

Plads til kreativitet og brug for det gode håndværk
Tilbage i værkstedet hos Niels Christiansen, er der heller ingen tvivl om, at virksomhedens retning i den grønne omstilling er sat, og også en stolthed over både selv at kunne bidrage og samtidig være en del af en koncern, som arbejder med at gøre en forskel.

- Kvalitet og godt håndværk er to vigtige ting, når vi taler bæredygtighed. Og de hænger selvfølgelig sammen. I mit værksted er jeg garant for begge dele, og det er dejligt at opleve, at der bliver sat pris på det gode håndværk, og at der er efterspørgsel på det, jeg kan, ligesom der er plads til at tænke ud af boksen i løsningerne, vi laver i værkstedet, siger Niels Christiansen, og fortæller, at han også har fokus på, at virksomheden i fremtiden kan løse den slags opgaver. Han har nemlig for nylig har fået en lærling, som han er ved at lære op, så der også er nogle til at bære faklen videre.

Vil du vide mere? Kontakt:
Brian Bebe Andersen, bbea@wk.dk
Niels Christiansen, necr@wk.dk 

Wicotec Kirkebjerg A/S
Roskildevej 338
2630 Taastrup
Høje-Taastrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK73585511

Kontaktperson

NC
Niels Christiansen
necr@wk.dk

Send til en kollega

0.047