23948sdkhjf

Mangel på medarbejdere i byggeriet er ikke set værre siden før finanskrisen

Det går så stærkt i byggeriet, at det nu er omtrent lige så svært at rekruttere en ledig medarbejder, som det var året før finanskrisen, skriver Licitationen – Byggeriets Dagblad.

40 pct. af bygge- og anlægsbranchens virksomheder melder pr. juli om, at de er begrænset i deres produktion, fordi de mangler medarbejdere, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er det højeste niveau i knap 15 år, hvor andelen kun var højere fra juni til september 2006, da den krydsede over de 40 pct.

Der er tale om en fordobling siden februar i antallet af virksomheder, som melder om medarbejdermangel, og fra februar til nu har der været uafbrudt stigning, fremgår det af tallene.

VVS- og blikkenslagerforretninger klager deres nød højest. Her melder 50 pct. om arbejdskraftmangel. Herefter anlægsentreprenører med 46 pct., murermestre med 45 pct. og el-installatører med 38 pct. I bunden ligger maler- og glarmestre, tømrere og byggeentreprenører, hvor 38, 36 og 34 pct. angiver, at de mangler medarbejdere.

- Vi konstaterer jo, at der er god fart på, og at der er virksomheder, som melder, at de har svært ved at få de folk de gerne vil have, og at det begrænser produktionen, de ellers ville have haft. På den måde er det bekymrende, siger Torben Liborius, underdirektør i DI Dansk Byggeri, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Der er imidlertid tegn på, at situationen ikke helt ligner den før finanskrisen.

Mens medarbejdermanglen er udtalt, melder 10 pct. af bygge- og anlægsvirksomhederne om, at de faktisk mangler efterspørgsel. Før finanskrisen lød andelen på 3-4 pct.

Ifølge DI Dansk Byggeri er der desuden udsigt til, at den høje aktivitet vil aftage.

- Vi står nok på toppen af den aktivitetsbølge, der er bygget op, siger Torben Liborius.

Effekten fra flere af de statslige covid-19-tiltag, der skulle kaste penge ind i byggeriet, er ved at klinge af, vurderer brancheforeningen, og samtidig begynder der at vise sig andre tegn på, at blusset skrues ned.

Byggebeskæftigelsen landede i andet kvartal 2021 på 186.700 personer mod 187.300 personer i første kvartal. Det markerer dermed et lille knæk på kurven, der har været stigende siden coronakrisens lavpunkt.

Forsidefoto: Colourbox

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078