23948sdkhjf

"Bekymrende” og “ubegavet” - Hård kritik af nye tal

Skønt uddannelsen til civilingeniør i år blev landets mest søgte, er der ikke skruet nævneværdigt op for optaget. Det møder kritik fra landets ingeniørforeninger

Mens branchen skriger på arbejdskraft, og de unge strømmer til ingeniøruddannelserne, står optaget nærmest stille.

Det viser den opgørelse, Uddannelses- og Forskningsministeriet torsdag offentliggjorde, og de friske tal kræver både opmærksomhed og handling, lyder det fra flere af landets ingeniørforeninger.

- Trods en fremgang på 11 pct. i antallet af ansøgere, er der ikke optaget flere studerende på civilingeniøruddannelsen. Det er dybt, dybt bekymrende, udtaler Henrik Garver, adm. direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, i en pressemeddelelse.

- De unge ønsker at blive ingeniører, virksomhederne mangler ingeniører, universiteter og professionshøjskoler vil godt uddanne flere ingeniører – og så fejler de politiske rammer for uddannelserne fuldstændigt! Det er ubegavet politik. Og, det ændrer desværre ikke på, at vi har et grundlæggende og massivt problem med mangel på ingeniører i Danmark, lyder det videre.

Flere ansøgere, færre optagne 

Samme toner lyder fra Laura Klitgaard, formand for Ingeniørforeningen, IDA, der kalder situationen bekymrende.

- Danske virksomheder sukker allerede i dag dybt efter arbejdskraft på disse felter, og er hensat til at besætte stillinger ved at headhunte fra hinanden. Med den forestående grønne omstilling og den omfattende digitalisering af hele samfundet, vil efterspørgslen på ingeniører og it-uddannede kun stige de næste mange år, siger hun i en pressemeddelelse.

Mens uddannelsen til civilingeniør i år blev landets mest søgte og ansøgertallet steg 11 pct. sammenlignet med i fjor, gik det den anden vej med optaget. Ifølge IDA blev to personer færre optaget på civilingeniøruddannelsen, mens 124 flere svarende til fire pct. er blevet optaget på diplomingeniøruddannelserne. Og de tal har IDA-formanden svært ved at få til at gå op.

- Problemet er, at antallet af uddannelsespladser ikke følger med de høje ansøgertal, når manglen er så tydelig, siger hun og fortsætter:

- Her burde det være en bunden opgave, at der oprettes nok pladser, så alle kvalificerede ansøgere, får en studieplads. Desværre går det snart den anden vej. Fra 2025 til 2029 betyder universitetsreformen og en såkaldt sektordimensionering nemlig, at alle universiteterne gennemsnitligt skal optage 10,2 procent færre studerende årligt, hvilket ikke giver mening.

Også Henrik Garver opfordres til, at der skrues op for optaget.

- Vi kommer til at se ind i store forandringer indenfor den grønne omstilling, digital infrastruktur, forsyningssikkerhed, sundhed, mobilitet og bæredygtigt byggeri, bare for at nævne nogle få. Her har vi brug for de næste generationer af ingeniører, og dem uddanner vi desværre ikke nok af i Danmark lige nu. Det skal vi lave om på, siger FRI-direktøren.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078