Nye regler kan give boom i byggebranchen
Miljøminister Ida Auken vil gøre det nemmere at investere i nye kloakker og klimatilpasning. Det kan skabe op til 2.400 nye arbejdspladser, vurderer ministeriet.
Det vil miljøminister Ida Auken ændre med to initiativer: Et forslag til ændring af prisloftsbekendtgørelsen, der blev sendt i høring i går, og et lovforslag til ændring af vandsektorloven, der blev fremsat i Folketinget torsdag d. 29. marts.
- Kommunerne og vandselskaberne har mange gode idéer til, hvordan de kan lave en klimatilpasningsindsats, der kan holde langt ind i fremtiden. Og hvis de udnytter de muligheder for at investere, vi giver dem, så er der rigtig mange job at hente. Samtidig får vi langt mere effektive kloakker og et samfund, der er klar til at håndtere klimaudfordringerne, siger miljøminister Ida Auken.
2.400 nye jobs i byggeriet
Miljøministeren henviser til undersøgelser fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der vurderer, at det vil koste 345 mia. kr. at udskifte alle kloakker i Danmark. Med en levetid på omkring 75 år betyder det, at der vil være behov for at investere omkring 4,6 mia. kr. om året i nye kloakker. Dertil kommer yderligere investeringer i kloaknettet på grund af et efterslæb i renoveringen, og det bringer det samlede behov for investeringer op på i alt cirka 5 mia. kr. om året.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen oplyser, at de forventede investeringer for 2010 og 2011 er knapt 3 mia. kr. om året. Der vil således være brug for at investere yderligere 2 mia. kr. om året. Dansk Byggeri vurderer, at investeringer i denne størrelsesorden vil skabe 2.400 nye arbejdspladser i bygge- og anlægssektoren.
- Der er et kolossalt behov for investeringer i nye kloakker og spildevandsløsninger i Danmark, og det vil kræve investeringer for mange milliarder de kommende år. Jeg forstår godt, hvis kommunerne og vandselskaberne har været tilbageholdende med at sætte skub i arbejdet, for det har været for uklart, om de kunne finansiere deres forbedringer. Det tager vi fat på nu, siger Ida Auken.
Ændringen af bekendtgørelsen skal forhindre, at vandselskaberne kommer i klemme, når de investerer i kloakker og klimatilpasning. Samtidig skal ændringen af vandsektorloven skabe mere klarhed over selskabernes finansieringsmuligheder til klimatilpasningstiltag som for eksempel håndtering af oversvømmelser, risikokortlægning og forhindring af overløb fra spildevandssystemer til søer, havne og vandløb.