23948sdkhjf

Stabilt antal klager

Antallet af klager modtager af Ankenævnet for Tekniske Installationer steg svagt i 2011. Beløbsstørrelsen på den typiske klagesag faldt lidt.
196 klager modtog Ankenævnet for Tekniske Installationer i 2011 - fire mere end året før - fra private forbrugere, som var utilfredse med prisen på eller kvaliteten af det arbejde deres el- eller vvs-installatør havde udført.

– Når man tager branchens omsætning på mere end 40 milliarder kroner i betragtning, er det imponerende, at vi ikke modtager flere klager fra utilfredse kunder. Det vidner om virksomheder, som til daglig udfører et solidt stykke arbejde, siger Jane Fischer, som er sekretariatschef i Ankenævnet for Tekniske Installationer, efter hun har gjort regnestykket for 2011 op til tekniq.dk.

Klageantallet syntes med 2011-tallene at have stabiliseret sig omkring 200, siden det offentligt godkendte ankenævn blev etableret i 2007 af Forbrugerrådet, Parcelhusejernes Landsforening og Tekniq.

Flest kendelser på vvs-området
Ankenævnet afsluttede sidste år 131 sager og der blev i 95 af disse sager afsagt en kendelse; 74 på vvs- og 21 på elområdet.

I 55 kendelser fik klagerne helt eller delvist medhold, mens den indklagede installatør fik ret i 29 klagesager.

11 sager blev behandlet og afvist af klagenævnet på grund af såkaldt ”bevisuegnethed”, som indebærer, at sagerne kræver parts- eller vidneforklaringer under strafansvar, hvilket ikke kan foregå for et ankenævn. Disse sager kan derfor kun behandles ved de almindelige domstole.

Sværere at opnå forlig
Beløbsstørrelsen i klagesagerne ligger typisk i intervallet 15-20.000 kr. Beløbet er dermed faldende i forhold til de foregående år, hvor tvisten gennemsnitligt drejede sig om beløb på 25-30.000 kr.

I 21 tilfælde blev der i 2011 indgået forlig mellem klageren og installationsvirksomheden, før sagen nåede til egentlig behandling i ankenævnet, oplyser Jane Fischer.

- Der har gennem de senere år været en tendens til, at det er blevet vanskeligere at opnå et forlig, og samtidig oplever vi også et stigende antal sager, som kun lige sniger sig op over ankenævnets bagatelgrænse på 2.000 kroner. Når folk vælger at klage, mener de altså virkelig, at de har noget at komme efter. De er blevet mere vedholdende, siger hun til Tekniq.dk.

Flere sager om varmepumper
Ankenævnet for Tekniske Installationer har behandlet et stigende antal sager, hvor kunder har fået helt eller delvist ret i forbindelse med installation af varmepumper.

– Det sker, når pumperne er installeret forkert eller kapacitetsmæssigt har været for små og må udskiftes. Derimod er det vanskeligere at forholde sig til skuffede forventninger, når boligejeren klager over et højere strømforbrug end beregnet. I de tilfælde har ankenævnet kun i ganske få tilfælde givet klager delvist medhold, fordi det er svært at løfte beviset for, at tabet skyldes varmepumpens strømforbrug og ikke helt andre forhold, siger Jane Fischer til Tekniq.dk.

Kilde: Tekniq.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079