23948sdkhjf

Ny energisparepakke skal sætte gang i energirigtige renoveringer

I april fremsætter boligminister Carsten Hansen en ny energisparepakke, der skal fremme energirigtige renoveringer i private udlejningsboliger.
Regeringen blev i sidste uge enig med V, DF, EL og K om en ny energiaftale, der skal omstille Danmark til grøn energi. Fremover skal en langt større del af energien komme fra vindmøller og biogasanlæg.

Som led i energiomstillingen er det også hensigten at reducere energiforbruget i boliger og bygninger. Derfor fremsætter Carsten Hansen i april et lovforslag, der skal sætte gang i energirigtige investeringer i private udlejningsboliger:

- Energisparepakken skal sætte skub i energirenoveringerne i private udlejningsejendomme. I dag afholder mange udlejere sig måske fra at foretage renoveringerne i deres ejendomme, fordi de er bekymrede for, om investeringerne tjener sig hjem.

- Med energisparepakken fjerner vi den barriere, og det vil gavne både private udlejere og lejere. For vi sikrer, at lejernes samlede betalinger til leje og energi ikke forøges ved gennemførelse af energibesparende foranstaltninger, samtidig med at udlejerne tilskyndes til at forbedre ejendommene, så boligerne er tidssvarende og energivenlige, forklarer Carsten Hansen.

Huslejestigninger betinges af energistandard
Lovændringen vil give private udlejere mulighed for at opkræve en større lejeforhøjelse end efter de gældende regler, hvis der er gennemført energiforbedringer, som giver så store besparelser i energiforbruget, at det opvejer huslejestigninger som følge af forbedringsarbejder.

På den måde vil lejernes bruttoboligudgift ikke kun omfatte den egentlige husleje, men også betaling af energiforbruget. Gevinsten ved de energibesparende arbejder fordeles således mellem lejer og udlejer.

Med energisparepakken ændres lovgivningen også, så private udlejere kun kan hæve huslejen, hvis udlejningsejendommen er i en energimæssig forsvarlig stand og lever op til en særlig energistandard.

I dag er det sådan, at private udlejere ved genudlejning kan hæve huslejen, hvis de har foretaget en gennemgribende forbedring af ejendommen ved eksempelvis at udskifte køkkener og badeværelser. Fremover bliver det en betingelse, at udlejere kun kan fastsætte en højere husleje efter boligreguleringslovens § 5, stk. 2, hvis ejendommen er i en energimæssig forsvarlig stand – dvs. højst har et energibehov svarende til et energimærke på D.

Kritik: Dobbelt fald i renoveringer
Forslaget mødes med hård kritik af Ejendomsforeningen Danmark, som mener, at resultatet vil være, at mange private lejeboliger fremover ikke vil blive renoveret.

Ministeren vurderer, at der vil ske et fald i renoveringsindsatsen på omkring 500 boliger om året. Ejendomsforeningen Danmark vurderer, at det snarere er omkring 1.000 lejeboliger årligt.

- Carsten Hansen har fundet et gammelt lovforslag frem, som var i høring ved årsskiftet 2009/2010. Dengang blev det droppet. Med genoptagelsen af forslaget skubber ministeren en kæmpe renoveringsindsats foran sig, siger John R. Frederiksen, formand for Ejendomsforeningen Danmark i en pressemeddelelse.

Ifølge Ejendomsforeningen Danmarks beregninger vil faldet i antallet af gennemgribende renoveringer betyde, at samfundet mister private investeringer for 486 mio. kr. årligt.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094