23948sdkhjf

Nyt materialeatlas er en hjælp til byggebranchen

Med et nyt digitalt materialeatlas får virksomheder bedre mulighed for at genanvende og genbruge gamle byggematerialer.

Et nyt digitalt værktøj skal give ansatte i bygge- og anlægsbranchen mulighed for hurtigt og nemt at tjekke, om byggematerialer kan genanvendes, skal kaseres eller ligefrem er sundhedsskadelige.

Det skriver Videncenter for Håndtering og Genanvendelse af Byggeaffald (VHGB) i en pressemeddelelse.

Værtøjet hedder Digital Materialeatlas og fungerer ved, at man vælger en bygningsdel og typen af materiale. Derefter får man svar på, om genanvendelse og genbrug kan anbefales. Vurderingen er baseret på viden om, hvilke problematiske stoffer, der typisk findes i byggematerialer fra forskellige tidsperioder.

Vi skal genbruge mere

Materialeatlasset er oprindeligt udviklet som en publikation i et samarbejde mellem Innovationsnetværket for Bæredygtigt Byggeri (InnoBYG), Center for Industriel Arkitektur på Kunstakademiets Arkitektskole samt Teknologisk Institut - og altså nu udviklet som digitalt opslagsværk af VHGB.

Ideen er opstået som led i, at Danmark skal blive bedre til at genanvende og genbruge. Det lægger et stort ansvar på byggebranchen, fordi over en trejdedel af Danmarks affald ifølge videnscenteret udgøres af gamle bygge- og anlægsmaterialer - primært fra nedrivninger og renoveringer. 

Ud over at opnå bedre mulighed for genbrug og genanvendelse kan virksomheder også bruge det digitale materialeatlas til at sikre miljø og sundhed på byggepladsen.

Når man skal hive gamle byggematerialer ned og fjerne dem fra en bygning, er der således risiko for, at de frigiver miljø- og sundhedsskadelige stoffer. Derfor er det også vigtigt for både miljø og sundheden for håndværkerne at kende de gamle byggematerialers indhold og egenskaber, så vidt det er muligt.

Det samme gælder, når man vil benytte de gamle materialer i nybyggeri, hvor både indhold af stoffer og afgasning kan være problematisk.

Kan beskytte byggeriets parter

Hos Dansk Byggeri ser man perspektiver i det nye værktøj.

 - Interessen for genbrug og genanvendelse er enorm i disse år. Desværre er viden om materialerne ikke fulgt med. Der kan være masser af udfordringer med gamle materialer og miljøfarlige stoffer, og det kan være vanskeligt at få overblik over mulighederne og risikoen ved genanvendelse eller genbrug. Her håber vi på at få god hjælp af Digitalt Materialeatlas, siger miljøkonsulent Simon Stig-Gylling i en pressemeddelelse.

- Det handler i sidste ende om de personer, der helt konkret har hænderne på materialerne, når der rives ned og bygges om. Vi ved, at der er stor risiko for, at der kan være miljø- og sundhedsskadelige stoffer i gamle materialer, og derfor skal der skabes kendskab hos byggeriets parter, når de arbejder med de gamle byggematerialer, fortsætter Simon Stig-Gylling.

Det digitale materialeatlas kan findes på VHGB.dk og er gratis at benytte.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141