23948sdkhjf

Niras: Radon skal tages alvorligt

Radon er en radioaktiv gas, som afdampes fra jord, hvorfra den siver ind i huse og bygninger. Radon er farligere for mennesker, end danske myndigheder hidtil har villet erkende. Miljøekspert kræver handling nu.
Radon er farligere for mennesker, end danske myndigheder hidtil har villet erkende. WHO halverede i denne uge sine anbefalinger til grænseværdier, der nu ligger markant under de danske. Det skete, efter at organisationens egne undersøgelser bekræftede tidligere dokumenteret sammenhæng mellem radon og lungekræft.

Myndighederne skal på banen
Radon er en radioaktiv gas, som afdampes fra jord, hvorfra den siver ind i huse og bygninger.
Mette Neerup Jeppesen, som er afdelingsdelingschef i Niras’ miljødivision og ekspert i radonforurening, siger om WHO’s undersøgelse:

- Det er let og billigt at beskytte sin bolig mod radon. I Niras får vi dagligt henvendelser fra bekymrede husejere, som ønsker hjælp. Vi foreslår enkle løsninger i form af ventilation, membranbeskyttelse mv., og vi forbedrer hele tiden vores metoder gennem udviklingsarbejde blandt andet sammen med Kuben og Boligfonden.

Mette Neerup Jeppesen fortsætter:
- Men lige nu er det myndighederne, der skal på banen. Det drejer sig om at forhindre, at der næsten hver dag dør mennesker som følge af lungekræft forårsaget af radon.

Alarmerende kræfttal
Sammenhængen mellem radonudstråling og lungekræft blev for alvor kendt i tresserne blandt britiske minearbejdere. Danske undersøgelser fra midten af firserne og frem bekræfter den internationale forskning.

Mette Neerup Jeppesen siger:
- Vi har i lang tid vidst, at radon gav øget kræftrisiko, og eksperter har advaret om, at de danske grænseværdier på 200 Bq/m3 var for høje. Det skal blandt andet ses på baggrund af, at der i Danmark dør flere mennesker af lungekræft som følge af radon end i de andre nordiske lande. Det er alarmerende.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at radon er årsag til 300 dødsfald som følge af lungekræft om året svarende til 8,5 % af samtlige tilfælde.

Borgerne holdt i uvidenhed
Ifølge Bygningsreglementet er det grundejerens ansvar, at indeklimaet lever op til lovens bestemmelser.
- Politikere tager ikke problemet alvorligt. Radon er den vigtigste årsag til lungekræft efter rygning. Folk har bare ikke fået det at vide, siger Mette Neerup Jeppesen og slutter:

- Sundhedsstyrelsen bør følge WHO’s anbefalinger på 100 Bq/m3. Samtidig skal myndighederne være bedre til at rådgive borgerne om problemet. Jeg har eksempler på, at borgere selv har måttet gøre myndighederne opmærksomme på Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Folk får fejlagtig vejledning, og byggeri godkendes uden radonsikring.


Kilde: Niras

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.391