23948sdkhjf

Elsikkerhed: Positivt opgør med danske særkrav

Ny elsikkerhedslov giver bedre og mere sikre produkter, mener rådgivende ingeniør med speciale i el-området.
Ifølge rådgivende ingeniør Ulrik Fournais vil der umiddelbart kun være fordele forbundet med den nye elsikkerhedslov, der medfører øget anvendelse af internationale og europæiske standarder.

Reglerne forenkles, og produkter og installationer bliver bedre og mere sikre. Samtidig øges konkurrencen, hvilket er et positivt tiltag for rammevilkårene i elbranchen og en i øvrigt trængt industri.

- I mine øjne har det været hæmmende for udviklingen, at vi i Danmark har haft nationale særkrav og forbehold på elinstallationsområdet i forhold til andre europæiske lande. Det betyder, at der ikke altid har været overensstemmelse mellem for eksempel produkt- og installationsstandarder, siger Ulrik Fournais, der er indehaver af virksomheden Fournais Energi.

Ulrik Fournais forklarer, at hvis man eksempelvis udvikler et nyt køleskab, så gør man det op mod de nyeste produktstandarder of blandt andet at være sikker på, at produktet rent sikkerhedsteknisk er helt opdateret.

- Det betyder, at produkterne i dag er på et helt andet niveau end det eksisterende danske regelgrundlag, som stærkstrømsbekendtgørelsen bygger på. Der er altså sket en del i udviklingen. Og det har blandt andet givet sikkerhedsmæssige udfordringer, fordi nye produkter forudsætter, at de bliver installeret efter de tidssvarende installationsstandarder, forklarer Ulrik Fournais.

Elbranchen kommer på omgangshøjde
Ændringerne i elsikkerhedsloven, hvor der via bekendtgørelserne vil blive henvist til gældende standarder, betyder, at de nyeste europæiske standarder danner grundlag for sikkerhedsniveauet i Danmark. Samtidig vil det ifølge Ulrik Fournais lette arbejdet i forbindelse med udbudsmaterialer:

- Fremover kan vi blot henvise til elsikkerhedsloven og dens bekendtgørelser, fordi de refererer til nyeste installationsstandarder. Den er altså hele tiden opdateret. Og det er enormt vigtigt, fordi der konstant sker løbende udvikling, siger han og fortsætter:

- Verden er dynamisk, og Danmark er et meget lille land set på den store globus. Vi er ikke trendsættende, og hovedparten af elektrisk materiel kommer fra udlandet og er baseret på europæiske og internationale standarder. Regelsættet for elinstallation bliver derfor også nødt til at følge det nyeste grundlag, ligesom materialerne og produkterne gør.

Ulrik Fournais peger på, at den nye lovgivning afløser Stærkstrømsreglerne, som er 16 år gamle:

- Men der er ingen i dag, der vil have et 16 år gammelt produkt. Med den nye lov kommer elbranchen på omgangshøjde med vores naboer samtidig med, at vi åbner op for konkurrencen og internationaliseringen – og det er godt, siger Ulrik Fournais.

Stærkstrømsbekendtgørelsen er fortsat gældende, indtil nye bekendtgørelser udstedes på elsikkerhedsområdet. Herefter vil der blive en overgangsordning.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094