23948sdkhjf

Jord får snart sin egen datingside

Har du jord i overskud, eller mangler du jord, kan du snart klikke dig ind på jordbase.dk og finde bygge- og anlægsprojekter i nærheden, der kan være med til at løse problemet og på den måde sikre en mere bæredygtig brug af materialet
En digital markedsplads for jord er på vej.

Markedspladsen er en del af projektet ”Helhedsorienteret bæredygtig jordhåndtering”, som Bygherreforeningen kører i samspil med en lang række partnere, og initiativet har overordet set til formål at være med til at sikre, at overskudsjord i højere grad bliver brugt lokalt, så man blandt andet undgår unødig transport og dermed sparer kørselsudgifter, slid på vejene og undgår støjgener og miljøpåvirkninger.

Det sker ved, at aktører, der enten mangler jord til bygge- eller anlægsprojekter eller har jord i overskud får lettere kontakt med andre i nærområdet, der omvendt kan tilbyde eller tage imod jorden.

På hjemmesiden jordbase.dk kan de finde et match - en forudsætning for at minimere jordtransporten er nemlig, at man ved, at den anden part eksisterer.

”Der er tale om en slags datingportal for jord”, siger Jakob Lemming, projektleder hos Bygherreforeningen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Stor tiltro til initiativet

Han understreger, at hjemmesiden endnu ikke er oppe at køre. En prototype er færdigudviklet, og håbet er, at den endelige hjemmeside vil være i luften inden sommerferien.

Og forventningerne til brugen er stor.

”Vi ved, at nogle af de store aktører på området er inter­esserede”, siger Jakob Lemming og peger blandt andet på Aarhus, Aalborg og Odense kommuner samt Banedanmark som nogle af de interesserede parter.

”Det bliver spændende at se, hvor mange af de mindre, der vil byde sig til. Men vi tror og håber da på, at mange vil bruge hjemmesiden”, fortsætter han.

Ét af ni projekter

Jakob Lemming understreger samtidigt, at jordportalen udgør ét af i alt ni delprojekter under ”Helhedsorienteret bæredygtig jordhåndtering” og fremhæver, at en stor del af de øvrige er ved at være færdige, og at man i flere tilfælde er ved at kigge på resultaterne og færdiggøre rapporter.

Resultaterne forventes offentliggjort i løbet af to til tre måneder og kan findes på www.jordhaandtering.dk .

Delprojekterne
Som Licitationen - Byggeriets Dagblad tidligere har beskrevet har de ni delprojekter i projektet ”Helhedsorienteret bæredygtig jordhåndtering” følgende overskrifter:
Godkendelsesordning for jordprøvetagere
Udvikling af planlægningstilgange
Lokal håndtering af overskudsjord
Jordportal
Teknikker til forædling af jordkvaliteter
Overskudsjord på landbrugsarealer
Overskudsjord til sundhedslandskaber
Klimatilpasning med overskudsjord
Overskudsjord i klimaprojekter

I delprojekterne deltager blandt andre Danmarks Miljøportal, en række kommuner, rådgivende ingeniørvirksomheder og entreprenørvirksomheder, og overordnet set har de til formål at reducere CO2-udledningen fra jordhåndtering, sikre at jorden i højere grad bliver brugt til konstruktioner, der fremmer livskvaliteten for landets borgere, at reducere omkostningerne til jordhåndtering og optimere udnyttelsen af jord i bygge- og anlægsprojekter.

Projektet er finansieret med fire mio. kroner fra henholdsvis projektpartnerne og Region Hovedstaden, der har kørt et projekt forud for initiativet. Herudover har Realdania støttet med 1,5 mio. kroner til formidling af resultaterne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094