23948sdkhjf

Installatører sætter deres lid til energiomstilling

Branchen havde en lav vækst i 2014, men forventer omstillingen fra fossile brændstoffer vil give vækst i de kommende år.
2014 bød ikke på den vækst, branchen og en lang række økonomer ventede ved årets indgang. I stedet lagde året ud med et aktivitetsfald i første halvår. Installationsbranchens samlede omsætning nåede ved årets udgang en stigning på 300 millioner kroner, en samlet vækst på 0,7 procent. En vækst lavere end Danmarks samlede økonomi, hvor BNP-væksten er opgjort til 1 procent i 2014. Det skriver Tekniq i sin markedsanalyse.

- Branchen kunne have oplevet et bedre 2014, som med en yderst lille stigning i omsætningen endte med lavere aktivitet end alle forudsigelser. Den vækst, vores branche fik del i, kommer altovervejende fra BoligJobordningen, som fastholdt rigtigt mange arbejdspladser og ikke mindst bidrog til væksten i nye lærepladser, siger administrerende direktør Niels Jørgen Hansen, Tekniq.

Stadig færre ansatte end i 2008
Tekniqs medlemmer forventer begyndende vækst i de kommende år. Årsagen skal ses i fire positive udviklinger: Flere og flere tekniktunge nybyggerier, ambitiøse klimamål for Danmark, den store interesse for solceller og varmepumper til både industriel og privat brug, vækst for industri- og eksportvirksomheder øger behovet for automatik og den generelle vækst i Danmark og Europa fører til større aktivitet i samfundet, flere investeringer i intelligente bygningsinstallationer og øget behov for serviceopgaver.

- Branchen har endnu ikke mærket et opsving og beskæftigelsen er fortsat omtrent 5.000 færre end i 2008, hvor branchen toppede med 45.000 medarbejdere. På beskæftigelsesområdet bidrog installatørerne i 2014 med at ansætte markant flere lærlinge, siger Niels Jørgen Hansen og tilføjer:

- Jo længere, vi ser frem, jo mere tror installatørerne på vækst i deres virksomheder. Energirenoveringer og investeringer i vedvarende energi vil præge branchen i de kommende fem år, hvis der forsat er incitamenter, der stimulerer til omlægning fra fossil til grøn energi, siger Niels Jørgen Hansen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078