23948sdkhjf

Et Danmark i bedre balance

DEBAT: BoligJob-ordningen er med til at fastholde lokale arbejdspladser og bør fortsætte i 2015, skriver adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri, og formand Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti.
Store byggekraner præger billedet i København og Aarhus. Det har skabt den tro, at det nu går så godt i byggebranchen, at vi skal frygte overophedning mere end arbejdsløshed. Og derfor har regeringen blandt andet besluttet at afskaffe Boligjob-ordningen, der sidste år ellers har skabt næsten 5.000 arbejdspladser. Det samme forventes i år.

Men det er et ufuldstændigt billede. Det er godt med byggeaktiviteten i storbyerne, men vi skal også holde blikket skarpt på de udfordringer, der findes uden for de store byer. For selvom der er store offentlige byggeprojekter i støbeskeen, for eksempel de kommende supersygehuse, så er det ikke ensbetydende med, at der ikke længere er brug for opmærksomhed på aktiviteten i de andre dele af landet. Mens der i storbyer rejses byggekraner, er der områder udenfor de større byer, hvor der næsten ikke sælges en eneste stikkontakt eller tagrende.

Derfor er det vigtigt, at man i finanslovsaftalen sikrer, at BoligJob-ordningen fortsætter. Det er lokale arbejdspladser, der står på spil. Mere end 550.000 danskere benyttede ordningen sidste år. Det har skabt knap 5.000 arbejdspladser. Heraf er omkring 400 lærepladser, som der er stor efterspørgsel efter og som med stor sandsynlighed også vil forsvinde, hvis ordningen ophører.

Man skal huske på, at BoligJob-ordningen har sikret opgaver og vækst særligt i de mindre håndværksvirksomheder, fordi de primært lever af at renovere og istandsætte private boliger. For mange af dem har BoligJob-ordningen betydet, at de trods krisen ikke har drejet nøglen om. Og for mange af de mindre virksomheder er der lige nu snarere tale om forfrysning end overophedning af markedet. Og hvis ordningen forsvinder, vil udsigten for disse være mere dyster samtidig med at de midlertidige effekter fra stormskaderne sidste år klinger af.

Ordningen har mindsket det sorte arbejde, sikret flere skatte- og momsindtægter til staten og fremmet energirenovering. Næsten hvert tredje fradrag for renoveringsopgaver er brugt til energibesparende byggeopgaver. BoligJob-ordningen er altså meget andet og meget mere end et konjunkturredskab.

Den sikrer også, at der er mere liv i alle kroge af Danmark. En del arbejdspladser er allerede flyttet ind til de større byer, men BoligJob-ordningen og de mange ringe i vandet, som den skaber, er med til at fastholde lokale arbejdspladser og skaber dermed mere balance.

Derfor bør fradraget fortsætte i 2015. Som minimum for de yderkommuner, som med vækstpakken i juni også får et forhøjet beskæftigelsesfradrag. Det vil ifølge finansministeriet koste 250 mio. kr. Ser man på de gevinster, ordningen giver ved nye arbejdspladser, lærepladser og moms- og skatteindtægter vil omkostningen for staten ikke være voldsom.

I den store sammenhæng er der tale om mindre beløb, der vil få stor betydning for de områder, hvor boligerne trænger til mere end en kærlig hånd og stor betydning for de mindre virksomheder, der lige nu ellers frygter blanke sider i ordrebøgerne efter årsskiftet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094