23948sdkhjf

Nyt forsøg skal bane vejen for genbrug af træ fra byggebranchen

Antallet genbrugte byggemateriale i i byggebranchen er tæt på nul pct., men et nyt forskningsprojekt skal gøre det lettere at genbruge træ 

Det er ingen hemmelighed, at byggebranchen skal genbruge mange flere materialer, men vejen dertil kan forekomme snørklet.

Ifølge Miljøministeriet bliver tæt på nul pct. af byggematerialer genbrugt, hvilket rimer meget lidt på den bæredygtige retning, som byggebranchen på et generelt plan arbejder sig i retning af.

Men hvordan ved man, hvor meget de gamle materialer kan holde til?

Indtil videre har mangle på dokumentation udfordret genbrug af materialer, men det skal der laves om på i samarbejde med en række private partnere arbejder forskere på Syddansk Universitet (SDU) på at finde en løsning.

- Når man bygger med nye materialer, ved man, hvor stærke de er. Der er nogle standarder, som garanterer, at med en eller anden sandsynlighed vil der ikke ske svigt med den og den belastning. Samme dokumentation har vi ikke i dag for genbrugte materialer, siger Henrik Brøner Jørgensen, lektor i bygningsteknik på SDU og leder af SDU Structures, i en pressemeddelelse.

Håber på lovgivning

Forskerne på SDU samarbejder med en række private aktører for at indsamle data om genbrugsmaterialer.

 Et af projekterne fokuserer på gamle gitterspær fra Åhaven lidt uden for Odense, hvor godt 350 rækkehuse skal rives ned på grund af fugtproblemer.

 - I dag bliver genbrugsmaterialer primært brugt til det, man kalder sekundært byggeri. Det interessante ved dette projekt er at finde ud af, om vi kan genbruge spærene 1:1, siger arkitekt Michael Rex Skov, en af projektets samarbejdspartnere, i pressemeddelelsen.

Hos byggemarkedet Stark fremhæver salgsrådgiver og bæredygtighedsambassadør Andreas Juhl, at den manglende viden om genbrugsmaterialers styrke er en stor udfordring. Hvis genbrugsmaterialernes styrke kan kortlægges, vil det ikke bare være klimamæssigt, men også økonomisk bæredygtigt.

- Hvis man virkelig vil sætte skub i det her, så skal man ud at lave noget lovgivning. Og det er jo blandt andet derfor, at vi får testet de her spær, så vi kan få verificeret, at materialerne kan holde til det, man forventer, siger Andreas Juhl i førnævnte pressemeddelelse.

Test tegner lovende

Testene af træspærene foregår i laboratoriet på SDU i Odense, hvor forskerne først laver en visuel styrkevurdering, bl.a. ved at tælle og måle knaster, for at få en forventet styrke. Herefter foretager de en destruktiv test for at måle bøjningsbæreevnen, altså træets reelle styrke, som de så kan sammenholde med den forventede styrke.

De foreløbige resultater tyder på, at de gamle træspær fra Åhaven har høj nok styrke til at kunne bruges i praksis igen. Forskerne håber, at projektet vil lede til nye standarder og lovgivning, der fremmer genbrug af byggematerialer.

- De ligger på en styrkeklasse, der hedder C18 elle C24, som er en styrkeklasse, man ville forvente af den type træspær. Vi forventer, at det har nogenlunde samme styrke, som da det blev lagt op, og det har i hvert fald høj nok styrke til, at man ville kunne bruge det i praksis, siger Henrik Brøner Jørgensen, lektor i bygningsteknik på SDU og leder af SDU Structures.

SDU vil teste spærene og opbygge et statistisk grundlag for styrkevariationen i træet, som skal munde ud i, at man fremover vil kunne sortere gamle træspær alene ved en visuel styrkevurdering.

De er involveret i SDU-projektet

Forskere fra SDU Structures er gået sammen med Rex Skov Arkitekter, Stark, LH Hockerup, Enemærke & Petersen og Brav Rådgivende Ingeniører om at undersøge, hvordan man kan genbruge gamle træspær. Projektet er finansieret af We Build Denmark og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078