23948sdkhjf

Særligt to ting var afgørende for, at brand ikke endte som i Vanløse

Mandag brød en tagbrand ud i en beboelsesejendom på Østerbro i København. Og der er flere grunde til, at det ikke gik så galt som ved Vanløse-branden i 2022, forklarer operationschef

Omkring 20 køretøjer og 60 mand rykkede mandag 27. august 2024 ud, da Hovedstadens Beredskab klokken 18.57 modtog anmeldelsen om en brand i en beboelsesejendom på Skarøgade på Østerbro i København.

Lidt mere end en times tid senere kunne indsatsleder Chris Garfort meddele, at tagbranden var slukket, og klokken 02.00 natten til tirsdag var beredskabet færdig med sin indsats på stedet og kunne forlade området.

Netop mængden af alarmopkald og det faktum, at beredskabet meget hurtigt kunne kigge med på video fra borgernes mobiltelefoner, var medvirkende til, at man så hurtigt fik styr på branden.

Det fortæller Martin Smith Kjærsgaard, der er operationschef ved Hovedstadens Beredskab, til TV 2 Kosmopol.

- Vi kunne bruge folks mobiltelefoner og få en idé om, hvad der skete, siger han og fortsætter:

- Vi kunne her tydeligt se, at der kom røg fra taget, og det er noget, der tænder vores røde lamper og gør, at vi satte massivt ind.

Den værste brand i Købehavns nyere tid

Tilbage i marts 2022 opslugte en voldsom brand en beboelsesejendom i Vanløse. Flammerne spredte sig med lynets hast og åd 130 lejligheder, da 16 opgange gik til grunde på Grøndals Parkvej i det, der blev omtalt som "den værste brand i Købehavns nyere tid".

Operationschefen har da også to bud på, hvorfor branden på Østerbro ikke gik så galt mandag aften.

- En af grundene til, at vi fik fik styr på branden så hurtigt, var vores taktik og vores massive udrykning - men også at ejendommen havde brandsektioneringer, der bremsede branden. Det er helt afgørende, siger han og henviser til netop Vanløse-branden.

Undersøgelser efter Vanløse-branden viste nemlig, at manglende brandmæssige adskillelser i spidsloftet var medvirkende årsag til, at branden dengang bredte sig så voldsomt.

Så galt gik det som nævnt ikke på Østerbro mandag aften. I forbindelse med branden blev beboerne fra i alt syv opgange evakueret.

Størstedelen af de beboere kunne vende tilbage til deres lejligheder natten til tirsdag.

- Der er dog en vandskade, som strækker sig over tre opgange i forskelligt omfang. Beboerne herfra er genhuset hos enten familie eller på hotel, oplyser Martin Smith Kjærsgaard.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078