23948sdkhjf

Kaldes arkitekts svendestykke: Nu truer nedrivning

Når Næstveds nye svømmehal åbner, lukker byens gamle svømmemekka, som er tegnet af arkitekt Birger Nordsted-Jørgensen. Hvad fremtiden bringer, står dog hen i det uvisse

Tidligt i 2025 står en ny Næstved Svømmehal klar. Dermed bliver det også et farvel til den gamle udgave af Næstved Svømmehal, potentielt med en nedrivning som resultat.

I sig selv lyder det ikke som noget særligt.

Sagen er bare, at svømmehallen fra 1968-69 dels er fyldt med stoffer, der for længst er kommet på byggeriets sorte liste, og dels at bygningen er tegnet af arkitekt Birger Nordsted-Jørgensen - og betegnes som arkitektens svendestykke og et mesterværk med sine buede linjer.

Det skriver SN.dk.

- Her er også fundet miljøskadelige stoffer, som det slet ikke er tilladt at deponere på danske lossepladser, og derfor skal sendes til udlandet, fortæller borgmester Carsten Rasmussen (S) til mediet om en mulig nedrivning.

Den nye Næstved Svømmehal

Den nye svømmehal i Næstved spreder sig - med udearealer - over et område på 10.000 kvm. Selve svømmehalsbygningen er omkring 5.500 kvm.

Morten C. Henriksen A/S er totalentreprenør på byggeriet.

I byggeriet er der brugt 3.500 kbm beton til at støbe vægge, bassiner og terrændæk på stedet. Der er brugt 510 ton stål til armering af de forskellige konstruktioner, og der er leveret færdige betonelementer svarende til 3.727 ton, det tungeste element vejer 36 ton.

Besøgende kan bl.a. se frem til:

  • Sportsbassin: 50 meter, 8 baner
  • Motionsbassin: 25 meter, 4 baner
  • Varmtvandsbassin: 90 kvadratmeter
  • 3 morskabsbassiner: 150 kvadratmeter inkl. bassin med modstandsdysser
  • Vandrutsjebane: 80 meter lang og sidder udvendigt på bygningen og ender i et selvstændigt ”bassin” kaldet landingskar
  • Fællesområde med sauna, dampsauna og infrarød sauna i forbindelse med varmtvandsbassinet
  • Udspring: 1-meters og 3-meters vippe og 5-meters platform

Kilde: Næstved Kommune og Licitationen

På det kommunale budget skal der afsættes 15 mio. kr. til en potentiel nedrivning af den gamle svømmehal. 

Men kan en interesseret part stille med et tilsvarende millionbeløb, kan en overtagelse ifølge borgmesteren komme på tale. Pengene skal deponeres hos kommunen, så der er midler til en mulig fremtidig nedrivning.

Man ved allerede, at bygningen indeholder asbest og PCB. I september kommer rådgiverfirmaet Niras desuden med en rapport om, hvad der ellers er brugt i det særlige bygningsværk.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093