23948sdkhjf

Lækket rapport: Kommune frifindes for skyld i jordskred

Randers Kommune bliver ifølge et lækket udkast til en advokatundersøgelse i hovedtræk frifundet for ansvaret for jordskredet i Ølst

Et foreløbigt udkast til advokatundersøgelsen, der skal kortlægge Randers Kommunes ansvar for jordskredet i Ølst, peger på, at kommunen kan ånde lettet op.

Der bliver dog også kritiseret flere mangler og "fejl" i forvaltningens håndtering af Nordic Waste og grunden i Ølst. Det fremgår af en lækket udgave af rapporten om kommunens ansvar, som TV2 Østjylland er i besiddelse af.

Især i forhold til ansvaret for selve jordskredet, og om Randers Kommune har haft det nødvendige tilsyn med virksomheden, frifindes kommunen.

- Vi finder ud fra en retlig vurdering ikke grundlag for at fastslå, at Randers Kommune har begået fejl eller forsømmelser i forbindelse med kommunens tilsyn med Nordic Wastes overholdelse af vilkår vedrørende jordskred, står der i rapporten.

Foreløbig rapport

Forinden er det beskrevet, at kommunen har givet Nordic Waste en række krav for at mindske risikoen for jordskredet, og det vurderes altså, at kravene sammenholdt med kontrollen og tilsynet vurderes tilstrækkeligt.

Ligesom Randers Kommune heller ikke "har begået fejl eller forsømmelser i forbindelse med kommunens tilsynsmæssige reaktion på oplysningerne om jordskredet".

Det er Advokatpartnerselskabet Energi & Miljø, der af staten er hyret til at udføre undersøgelsen.

Og nu ligger så et foreløbigt udkast af Randers Kommunes administration af reglerne på miljøområdet i relation til Nordic Waste A/S og grundejeren DSH Recycling A/S.

Det er vigtigt at pointere, at rapporten er foreløbig. Den er sendt i høring, hvor kommunen og byrådsmedlemmerne nu har mulighed at komme med kommentarer og indsigelser.

Og så vil der med al sandsynlighed ske ændringer i rapportens udformning.

For Randers Kommune får også kritik.

Kritik af kommunen

Der peges blandt andet på, at der langt tidligere burde være kigget på, om der skulle laves en ny lokalplan for området og en ny VVM-redegørelse, ligesom en spildevandstilladelse ifølge advokatfirmaet burde være behandlet tidligere.

I forhold til kontrollen af Nordic Waste peger advokatfirmaet også på problemer med registrering af tilsynsrapporter og opfølgning på disse, som tidligere har været fremme.

Jeg mener, at kommunen på trods af formuleringer om ingen fejl og forsømmelser har taget alt for lemfældigt på sagen Bjarne Overmark, Beboerlisten

Der har ifølge rapporten heller ikke været et tilstrækkeligt fokus på materialet microfiller og dets risiko for forurening af området.

- I forbindelse med vores gennemgang af sagsakter vedrørende Randers Kommunes tilsyn med Nordic Wastes aktiviteter, har vi ikke kunnet konstatere, at kommunen har ført tilsyn med Nordic Wastes håndtering af microfiller, står der i rapporten.

Alle byrådsmedlemmer har fået tilsendt udkastet til rapporten for at kunne have mulighed for at komme med inputs til høringssvaret.

Men da det er et foreløbigt udkast, behandles sagen som et lukket punkt på først økonomiudvalgets møde fredag og siden på byrådsmødet mandag.

Forsømmelse

TV2 Østjylland er dog kommet i besiddelse af rapporten, og en af de politikere, der gerne allerede nu vil udtale sig om de foreløbige konklusioner, er Beboerlistens Bjarne Overmark.

- Jeg mener, at kommunen på trods af formuleringer om ingen fejl og forsømmelser har taget alt for lemfældigt på sagen. Det er Nordic Waste, der er hovedansvarlig, men kommunen burde have gjort mere for at stramme grebet, siger Bjarne Overmark til TV2 Østjylland.

Han peger blandt andet på oplysningen om, at det ikke kan konstateres i udkastet til rapporten, at Randers Kommune har ført tilsyn med risikoen for jordskred på fysiske tilsynsbesøg.

- Det er en forsømmelse efter min mening. Rapporten påpeger på den ene side problemer og fejl hos kommunen, men ud fra ’en retlig vurdering’ frifindes man. Jeg synes, det er en lidt spøjs måde at formulere det på, lyder det fra politikeren.

- Jeg forudså jordskredet på et byrådsmøde i begyndelsen af 2023, så hvorfor kan kommunen ikke? Det ville jeg gerne spørge forfattere af det her udkast ind til.

TV2 Østjylland har forsøgt at få en kommentar til den foreløbige advokatundersøgelse fra borgmester Torben Hansen (S) eller kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt, men de ønsker ikke at stille op til interview på nuværende tidspunkt.

Se nøgletal for:
Læs mere om: Miljø
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064