23948sdkhjf

Afslører planen for formidling af historisk stor befæstning

Tegnestuen C.F. Møller Architects har nu løftet sløret for planen for den fremtidige formidling af det historiske fæstningsanlæg Danevirke. Pengene er også på plads til at realisere det nye landskabskoncept for området.

Den nye plan for det historiske monument kombinerer beskyttelse af stedet med formidling af historiske højdepunkter.

- Danevirke er den største historiske befæstning i Norden, men paradoksalt nok kan det være svært for besøgende at få et godt indtryk af stedet uden at overskride værkets afgrænsninger og dermed beskadige det følsomme arkæologiske område og naturen, siger Julian Weyer, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects, i en pressemeddelelse.

- Det nye landskabs- og besøgsstyringsdesign vil åbne op for en langt mere spændende besøgsoplevelse med få og nøje udvalgte indgreb, der minimerer påvirkningen af det historiske område og samtidig klart adskiller sig fra monumentet med et moderne, underspillet udseende, fortæller Julian Weyer også.

Projektet er nu også fuldt finansieret med et beløb svanrede til cirka 19,5 mio. kr. Det forventes at stå klar ved udgangen af 2026.

Vandt i 2020

Baggrunden for projektet er stigende besøgstal og behov for bedre information og orientering i området, samt nye adgangsveje og rekreative områder. 

Det fik den nordjyske kommune Dannewerk til at udskrive en arkitektkonkurrence om et nyt landskabs- og byrumskoncept for det historiske monument og dets omgivelser, som danske C.F. Møller Architects vandt i efteråret 2020.

C.F. Møller skal åbne og beskytte historisk fæstningsværk

Danevirke, som i dag ligger i Slesvig-Holsten, Tyskland, har nærmest mytisk status i Danmark. Fæstningsværkets begyndelse kan spores helt tilbage til år 500. Sidste gang Danevirke blev brugt som fæstning af Danmark, var i krigen i 1864, under Anden Slesvigske Krig. 

I 2018 blev Danevirke, sammen med det tidligere vikingetidshandelscenter Hedeby i samme område, optaget på UNESCO’s verdensarvsliste.

Styrker formidling

Landskabskonceptet omfatter det centrale område omkring Hovedvolden, Kovirke-volden, Nordvolden og Krumvolden. 

Det inkluderer dele af Hærvejen, historiske borganlæg og skanser, den drænede tidligere Dannevirke sø, samt den centrale arkæologiske park ved Danevirke Museum, hvor blandt andet Valdemarsmuren fra 1100-tallet, porten Wiglesdor - eller Porten til Norden - og en kanonskanse fra de Slesvigske Krige er vigtige attraktioner.

Ved at skabe nye rundgange, som forbinder anlæggets mange highlights, guides besøgende til nye oplevelser, samtidigt med at tilgængeligheden øges og den arkæologiske substans beskyttes mod slid. Det sker til dels i form af hævede, svævende stier, trapper og platforme i corten-stål på eller hen over de allermest følsomme dele af monumentet og naturen.

Udover opgraderingen af den arkæologiske park lægger det videre landskabskoncept vægt på at øge naturværdierne i området, blandt andet ved at skabe et nyt vådområde ved Dannevirke Sø, og på at forbedre aktivitetsområder, opholdsmuligheder og fælles faciliteter som legeplads og festplads for lokalsamfundet, der kan bruges året rundt.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078