23948sdkhjf

Selskab bag Nordic Waste har tabt en kvart milliard på jordskred

Jordskreddet Nordic Waste har kostet moderselskabet SDK Freja en kvart milliard kroner, skriver Berlingske

Jordskreddet ved Nordic Waste i Ølst nær Randers har indtil videre kostet virksomheden 234 mio. kr.

Det skriver Berlingske, der har læst det seneste årsregnskab fra SDK Freja, et af Nordic Wastes moderselskaber.

- Det omfattende arbejde med at standse jordskreddet af Nordic Waste har ført til uforudsete og betydelige ekstraordinære omkostninger og nedskrivninger på i alt 234 mio., skriver koncernen i regnskabet.

Heraf er 51 mio. kr. gået til at inddæmme jordskreddet, og 15 millioner er brugt på juridisk rådgivning. 180 mio. kr. er gået tabt på grund af nedskrivning, hvilket betyder, at et selskabs aktiver mister værdi.

Ifølge Berlingske har SDK Freja i det seneste regnskabsår haft et overskud på 508.000 kr. I forrige regnskabsår havde selskabet ifølge avisen et overskud på 225 mio. kr. 

United Shipping & Trading Company (USTC) står bag Nordic Oily Waste A/S, hvor jordskreddet fandt sted i december 2023. Her blev seks millioner ton jord på virksomhedens grund sat i bevægelse.

Nordic Waste forlod få dage senere området, og Randers Kommune blev tilkaldt for at stoppe jordskreddet.

Det betragtes som en miljøkatastrofe, fordi den forurenede jord fra skreddet kan ende i Ølst og Alling Å, der ligger meget tæt på Nordic Waste.

Nordic Waste blev erklæret konkurs ved skifteretten i Randers 22. januar.

I slutningen af juni traf Randers Kommune en afgørelse om, at DSH Recycling, der er et søsterselskab til Nordic Waste, som ejer af grunden kan ses som ansvarlig for jordskreddet og miljøskaderne.

DSH Recycling er uenig og mener ikke, at det kan gøres ansvarlig for skader på vandmiljøet i forbindelse med jordskreddet. Derfor har selskabet stævnet Randers Kommune og kræver afgørelsen fra kommunen erklæret ugyldig.

DSH Recycling og Nordic Waste er ejet af det samme holdingselskab og har blandt andet Torben Østergaard-Nielsen i ejerkredsen.

Kammeradvokaten fik i januar til opgave at undersøge, om andre virksomheder end Nordic Waste kan stilles til ansvar for den miljøskade, jordskreddet har medført.

Foreløbig har Kammeradvokatens undersøgelser vist, at der er grundlag for, at den danske stat og Randers Kommune kan rette et krav mod søsterselskabet DSH Recycling.

Det var på baggrund af den vurdering, at kommunen traf sin afgørelse, har den oplyst.

/ritzau/

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063