23948sdkhjf

Aarhus vil gå i vikingernes fodspor med nyt museum

Moesgaard Museum barsler med en ambitiøs vision for etablering af et nyt museum, der skal opføres midt i Aarhus

Midt i Aarhus' historiske kerne - på Bispetorv ved Aarhus Domkirke - skal der etableres et nyt, internationalt vikingemuseum på 3.700 kvm både over og under jorden. 

I hvert fald hvis det står til Moesgaard Museum. 

- Aarhus rummer en helt enestående kulturarv. Som noget ganske usædvanligt har byen bevaret sin originale placering fra 700-årene, og derfor går man bogstavelig talt i vikingernes fodspor, når man går rundt i midtbyen, siger Mads Kähler Holst, direktør på Moesgaard Museum, i en pressemeddelelse om planerne.

Ifølge en analyse bag de ambitiøse planer har museet potentiale til at tiltrække mellem 320.000 og 390.000 gæster årligt.

Arkitektkonkurrence

Torvene omkring Domkirken har igennem tiden set ud på mange måder, da bygninger er rejst og revet ned. Museet foreslås at ligge, hvor der tilbage i tiden lå en karrébygning, Clemens Karré, mellem Skt. Clemens Torv og Bispetorvet. Karréen blev revet ned i 1916, og det har fået betydning for de tre centrale og historiske torve.

- Et nyt vikingemuseum, der i størrelse mimer den gamle karrébygning, vil genskabe de tre torve. Vi kan skabe et nyt og bedre Bispetorv, siger Anne Mette Boye, der er stadsarkitekt i Aarhus. 

- Jeg synes, at det er en unik mulighed, der kræver stor omhu, tilføjer hun.

For at kunne realisere en ny museumsbygning, skal der udskrives en arkitektkonkurrence, der omfatter museumsbygningen og design af Bispetorv og Skt. Clemens Torv.

Nyt vikingemuseum i Aarhus

  • Et nyt vikingemuseum på Bispetorvet i Aarhus vil være placeret ved byens udspringssted og med tæt forbindelse til Aarhus Domkirke.
  • Byrummene omkring Skt. Clemens Torv, Bispetorv og Store Torv har gennem historien været mere bebyggede, end de er i dag. Et nyt vikingemuseum på Bispetorv placeret i fodaftrykket fra den tidligere Clemens Karré.
  • Den nye museumsbygning forventes at skulle have en bygningsvolumen på i alt 3.700 kvm, som vil kunne placeres både under og over terræn.
  • En analyse af besøgspotentialet for en ny vikingeattraktion i Aarhus midtby viser, at et nyt museum har et potentiale på mellem 320.000 og 390.000 besøgende årligt.
  • Det er op til Aarhus Byråd at beslutte, om der skal arbejdes videre med visionen, og sættes gang i et for-projekt. Et for-projekt vil kunne sættes i gang fra 2024/2025 og blandt andet bestå af arkæologiske forundersøgelser, borgerinddragelse, konceptudvikling og en arkitektkonkurrence for museumsbygningen og byrummene omkring.
  • Hovedprojektet kan potentielt sættes i gang i 2028 med arkæologiske udgravninger, opførelse af museumsbygning samt indholdsudvikling med henblik på åbning i 2032.

Kilde: Moesgaard Museum

Aarhus Byråd skal beslutte, om der skal arbejdes videre med visionen, og sættes gang i et for-projekt. Det vil kunne starte fra 2024/2025 og blandt andet bestå af arkæologiske forundersøgelser, konceptudvikling og en arkitektkonkurrence for museumsbygningen og byrummene omkring.

Hovedprojektet kan potentielt sættes i gang i 2028 med arkæologiske udgravninger, opførelse af museumsbygning samt indholdsudvikling med henblik på åbning i 2032.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063