23948sdkhjf

Byggeriet: Klimaplan kan skade dansk eksport

Regeringen tænker de rigtige tanker, men Dansk Byggeri savner en mere helstøbt klimaplan.
Regeringen offentliggjorde onsdag formiddag den klimaplan, der skal vise vejen mod det erklærede mål om at nedbringe udledningen af CO2 med 40 pct. i 2020 i forhold til niveauet i 1990.

Læs også: Klimaplan: Ingen forhøjede afgifter til erhvervslivet

Hos Dansk Byggeri ser man positivt på, at regeringen vil se nærmere på fx en skærpelse af energikravene til nye vinduer, der som en af flere ting frem mod 2020 skal reducere CO2-udledningen. Men Danmark skal ikke gå enegang på et internationalt marked, der generelt ikke efterspørger den slags løsninger, mener byggeriets organisation. Regeringen risikerer nemlig at presse danske producenter i forhold til eksportmarkedet:

- Øgede komponentkrav vil fordyre de danske produkter på det internationale marked, og kunderne vil i stedet købe billigere produkter fra andre lande. Vi må tage udgangspunkt i at reducere det samlede energibehov gennem effektiviseringer i alle led - for eksempel en bedre isoleret bygning. Det vi ikke reducerer i dag, skal modsvares af en større el- eller varmeproduktion i morgen, siger direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen.

Mest vedvarende energi for pengene
Klimaplanen kommer med konkrete initiativer til, hvordan energisektoren kan bidrage til at nå målet blandt andet i forhold til en ændring af PSO-støtten og en udvidelse af tilskuddet til VE-procesordningen.

- I Dansk Byggeri er vi meget åbne over for at genvurdere de forskellige ordninger, der skal fremme konverteringen til vedvarende energi. Men vi må kigge bredere ud end klimaplanens snævre fokus på PSO-støtten og VE-procesordningen. Regeringen mangler en sammenhængende plan for udbygningen af vores energisystem baseret på vedvarende energikilder. En sådan plan skal sikre, at vi får mest vedvarende energi for de penge, vi betaler i afgift og tilskud, siger Michael H. Nielsen.

Dansk Byggeri anbefaler derfor, at regeringen skaber et samlet overblik over tilskud og afgifter til fremme af vedvarende energi og lægger hele systemet om på baggrund af en langsigtet samfundsøkonomisk plan.

- En vigtig forudsætning for at skabe en økonomisk bæredygtig omstilling til et fossilfrit energisystem er, at vi reducerer behovet for energi ved fx at energieffektivisere vores bygninger. Derfor skal den strategiske energiplanlægning og helhedstænkning mere på banen, inden regeringens menukort med 78 forslag til initiativer, der kan reducere CO2-udledningen, skal omsættes til handling, siger Michael H. Nielsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095