23948sdkhjf

Flere veje til øget produktivitet i byggeriet

Brancheorganisationen Tekniq peger blandt andet på, at der er behov for et mere smidigt akkordsystem, hvis produktiviteten skal løftes
I sidste uge konkluderede regeringens produktivitetskommision, at hidtidige målinger af produktiviteten i bygge- og anlægsbranchen reelt set må betegnes som ubrugelige.

Udmeldingen gav lidt medvind til en branche, som ved flere lejligheder har været hængt ud som en branche med en svag udvikling i netop produktiviteten. Men kommisionens rapport er langt fra ensbetydende med, at der ikke er behov for at hæve produktiviteten inden for byggeriet, påpeger Niels Jørgen Hansen, administrerende direktør i installatørernes brancheorganisation, Tekniq:

- Det her skal ikke være en sovepude. Det er vigtigt at pointere, at vi skal forbedre produktiviteten, siger Niels Jørgen Hansen til Building Supply.

Læs også: Produktivitetstal for bygge og anlæg er ubrugelige

Han og Tekniq peger på flere veje til bedre produktivitet. Først og fremmest kan de enkelte virksomheder blive bedre til at planlægge arbejdsopgaverne - aktørerne i byggeprocessen skal forbedre samarbejdet med afsæt i bedre forberedte projekter.

- Vi skal kontinuerligt arbejde med nye materialer og værktøjer, men også med at forbedre kvalitet, overdragelser og flow i hele byggeprocessen. Der er mange mulige knapper at skrue på, mener Niels Jørgen Hansen.

Akkordsjakket stryger gevinsten
Hos Tekniq fremhæver man det nuværende overenskomstsystem som en barriere for den videre udvikling af byggebranchen:

- Hvis virksomhederne bruger ressourcer på at forbedre rammerne og sikre en bedre proces, så tilfalder en alt for stor del af gevinsten akkordsjakkene med det nuværende system, påpeger Niels Jørgen Hansen.

Han hæfter sig også ved, at prislisterne i det nuværende akkordsystem er ekstremt svære at holde ved lige, fordi der hele tiden kommer nye materialer og værktøjer til. Niels Jørgen Hansen ser hellere systemer, hvor virksomhed og medarbejdere i højere grad er fælles om proces og gevinst:

- Der bør være mere fleksibilitet og rum til, at den enkelte virksomhed kan organisere sig på sin egen måde. Det er svært i dag, at finde centrale løsninger, der passer til alle virksomheder, slutter Niels Jørgen Hansen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078