23948sdkhjf

Ny type lethal ser dagens lys

Tilbage i 2003 introducerede Lokale og Anlægsfonden ”lethallen”, som nu er videreudviklet med tre nye typer. En af disse opføres ved Strandgårdsskolen i Ishøj.
Lokale og Anlægsfonden tog for ti år siden initiativ til at skabe et alternativ til den traditionelle idrætshal; lethallen, der bygger på princippet om en uopvarmet idrætshal uden omklædningsrum.

Der er siden introduktionen opført fem lethaller i Danmark, og i 2012 mente Fonden, at tiden var inde til at nytænke den arkitektoniske og tekniske tilgang til udformningen af lethaller. En række arkitektteams blev inviteret til at arbejde på udviklingen af "Lethal 2.0", og forløbet resulterede i tre meget forskellige lethaller, der alle har noget særligt at tilbyde brugerne.

Den ene af lethallerne skal nu opføres ved Strandgårdsskolen i Ishøj, hvor den kobles til en mindre idrætshal. Skolen ligger midt i boligbyggeriet Vejleåparken, der siden årtusindeskiftet er blevet moderniseret gennemgribende. En modernisering, der nu krones med det første eksempel på en helt nyudviklet type idrætsfacilitet.

Arkitektur med lethed og dagslys
Andersen & Sigurdsson Arkitekter har i arbejdet med den nye type lethal lagt vægt på nyskabende løsninger i konstruktion og materialevalg. På grund af dagslysets muligheder for at trænge igennem lethallens ydre, får lethallen i Ishøj en særlig lethed i det arkitektoniske udtryk, som ikke tidligere er set. Samtidig er der arbejdet med de praktiske udfordringer fx omkring kondensvand i uopvarmede byggerier.

- Der er tale om en meget lys og næsten poetisk udformning af en lethal, der viser, hvor langt inspireret idrætsarkitektur kan nå, når der ikke bliver lagt låg på fantasi og kreativitet. Med denne lethal får Ishøj en enestående facilitet til en bred vifte af aktivitetsmuligheder indenfor både idræt og kultur, siger Torben Frølich, direktør i Lokale og Anlægsfonden.

Lethallens "skærm" bliver foldet ud over et aktivitetsareal svarende til en håndboldbane på 20x40 meter. I langsiderne etableres arkader, der kan bruges til mindre pladskrævende aktiviteter som fx yoga, parkour, fitness og styrketræning. Arkaderne vil også rumme aktiviteter, der på kreativ vis udnytter lethallens stålkonstruktion til klatring, leg og ophold i udspændte net.

På den måde giver lethallen mulighed for, at aktivitet ikke kun er noget, der foregår på de vandrette gulvoverflader, men også kan foregå op og ned af bygningens sider. De særlige "gardiner", der udgør lethallens vægge, kan løsnes og foldes op, så grænserne mellem lethallens indre og det 3.000 m² store omkringliggende udendørs aktivitetsareal udviskes.

I alt koster projektet 5 mio. kr. at etablere. Ishøj Kommune har afsat 2,5 mio. kr. og det samme har Lokale og Anlægsfonden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094