23948sdkhjf

Produktivitetstal for bygge og anlæg er ubrugelige

Produktivitetskommisionen erkender, at det i dag ikke er muligt at måle produktiviteten i bygge- og anlægsbranchen korrekt.
”Det er Produktivitetskommissionens vurdering, at talmaterialet i nationalregnskabet ikke giver et retvisende billede af produktivitetsudviklingen i bygge- og anlægsbranchen”.

Med denne lidt revisoragtige sætning erkender Produktivitetskommisionen i sin nye rapport, at det reelt ikke på nuværende tidspunkt er muligt at måle produktiviteten i bygge- og anlægsbranchen troværdigt. Det skyldes et ufuldstændigt datagrundlag og problemer med at måle ændringer i kvaliteten af byggeriet.

Nuværende målemetode kan give absurde konklusioner
Med den nuværende regnemetode bliver stigninger i produktiviteten ikke fanget i beregningerne, blandt andet når den øgede produktivitet udmønter sig i stigende lønninger. Den nuværende metode kommer blandt andet frem til, at timeproduktiviteten inden for byggeriet i USA var over dobbelt så høj i 1960’erne som i dag – og den konklusion betegnes i rapporten som "absurd".

Rapporten foreslår endvidere, at der nedsættes et udvalg med det formål at udvikle et bedre statistikgrundlag for målinger af produktiviteten i byggeriet

Glæde over en punkteret myte
Elinstallatørernes brancheorganisation Tekniq glæder sig over, at det nu er slået fast, at kritikken af en miserabel produktivitetsudvikling i byggebranchen er baseret på et ubrugeligt dokumentationsgrundlag.

- Byggeriet har i en årrække været hængt ud som det sorte får, når det kom til produktivitetsudvikling. Tekniq og flere andre organisationer inden for byggebranchen har løbende påpeget, at der var et problem med disse påstande i forhold til både metode og datagrundlag. Den meget hårde kritik har baseret sig på myter, som Produktivitetskommissionen nu er med til endeligt at gøre op med, siger Niels Jørgen Hansen, der er administrerende direktør i Tekniq.

Niels Jørgen Hansen påpeger dog, at der er behov for at hæve produktiviteten i byggeriet, men fremhæver at det skal ske på et oplyst grundlag:

- Vi har aldrig kunnet forstå kritikken, fordi der i kraft af nye metoder og bedre organisering bliver lavet mere på mindre tid. Samtidig indeholder installationer i dag mere, end de gjorde for bare 10 eller 20 år siden, hvilket udvider omfanget af den enkelte opgave. Men kunden får mere på den samme tid. Med det sagt, er der altid plads til forbedringer, der vil gavne virksomhederne, siger Niels Jørgen Hansen.

Læs hele Produktivitetskommissionens delrapport her
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094