23948sdkhjf

Landbrugets tage er ikke egnede til store solcelleanlæg

De store solcelleanlæg skal op på tagene i stedet for at stå som store solcelleparker på landjorden, har ministeren bestemt. Men så enkelt er det ikke, lyder kritikken.
Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard foretog 20. marts en nød-justering af støtten til solcelleanlæg, der blandt andet gjorde det mindre rentabelt at etablere store solcelleanlæg på landjorden, mens støtten på 1,30 kroner per kWh forsat gælder for store anlæg på erhvervstage.

Men i landbruget er det ifølge faglig leder og bygningskonsulent på Bygnings- og Maskinkontoret Sønderjylland, Christian Schädler, urealistisk at sætte store solcelleanlæg op på tagene i stedet for på marker eller andre jordarealer. Det skriver Ingeniøren.

Tagkonstruktionerne kan ikke holde til anlæggene
En af årsagerne er, at mange af bygningerne i landbruget er bygget i lav sikkerhedsklasse.

- Rigtig mange af de her bygninger kan kun holde til bestemte laster af for eksempel vind og sne. Der har i flere tilfælde ikke været mere lastmargin at give af, og derfor er der mange af bygningernes tagkonstruktioner, som slet ikke kunne holde til at få solcelleanlæg op på tagene, selvom de kun vejer 16 til 18 kg. pr. kvadratmeter, siger Christian Schädler til Ingeniøren.

Tagene vil således i mange tilfælde skulle forstærkes, hvilket vil gøre solcelleprojekterne dyrere. Samtidig stiller de fleste fabrikanter af tagplader kun 15 års garanti, mens solcelleanlæggende holder i 25-30 år. Det bliver således efter al sandsynlighed med tiden nødvendigt at afmontere og genmontere solcellerne, skriver Ingeniøren.

En anden væsentlig årsag til, at det giver bedre mening at etablere de store solcelleanlæg på jordarealer frem for på landbrugstage, er ifølge Christian Schädler, at mange af tagfladerne ikke vender mod syd og ikke har den optimale hældning på 35-38 grader. Ydelsen vil derfor blive mindre på tagene. Det skriver Ingeniøren.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078