Danske arkitekter vinder ”Lund Science Village”
En ny bydel i Lund vil om 30-40 år danne ramme om 40-50.000 menneskers hverdag. Det bliver danske Cobe, der skal tegne rammerne.
Bydelen skal bygges i forbindelse med etableringen af verdens kraftigste neutronkanon ESS (European Spallation Source) og forskningsanlægget MAX IV. Bydelen bliver møde- og opholdssted for tusindvis af forskere, studerende og erhvervsfolk fra hele verden og vil sætte en helt ny dagsorden for Lund som vidensby, og Øresundsregionen som global forskningsdestination.
En unik situation for Øresundsregionen
”Lund Science Village” er en del af et nyt byudviklingsområde i den østlige del af Lund. De næste årtier investeres der et milliardbeløb i dette område for at skabe et af Europas største og vigtigste forskningsområder.
Bydelen kommer til at rumme alt fra universitets- og forskningsfaciliteter til virksomheder, boliger, detailhandel, fritidsaktiviteter, Expo og udstillingsfunktioner. Mellem 8-10.000 forskere forventes at besøge Lund Science Village hvert år, og indenfor 30-40 år vil bydelen danne ramme om 40-50.000 menneskers hverdag.
En bydel bygget op omkring mødet mellem mennesker
Et hovedtræk i projektet er en gennemgående bypark, der forbinder områdets to hovedattraktioner; neutronkanonen ESS og forskningsanlægget MAX IV. Bydelens brugere vil i dagens løb færdes mellem disse store forskningsinstitutioner, og det er også her andre centrale funktioner og opholds-steder i bydelen placeres.
- Lund Science Village skal være en bydel, der bygges op omkring mødet mellem mennesker. Vidensdeling sker netop, når mennesker mødes, hvorfor forskelligartede opholdssteder også er centrum for udviklingsstrategien for bydelen, fortæller Dan Stubbergaard, arkitekt og indehaver hos Cobe.
Der skal blandt andet skabes et centralt mødested placeret i direkte forbindelse mellem ESS og MAX IV, hvor forskere, studerende, erhvervsfolk, borgere og besøgende mødes i dagens løb. Stedet kaldes for Expo-pladsen og kommer til at rumme en Expo-bygning, hvor der kan afholdes udstillinger, forelæsninger og konferencer.
Viderebearbejdning og udstilling
Cobe har udarbejdet konkurrenceprojektet i samarbejde med Rambøll, og det bliver nu udgangspunkt for udviklingen af en helhedsplan, der skal sætte rammerne for al fremtidig bebyggelse i bydelen.
Helhedsplanen udarbejdes af Cobe og Rambøll i samarbejde med Region Skåne, Lund Universitet og Lund Kommune. Bydelen vil blive udbygget i løbet af de næste 30-40 år – samtidig med opførelsen af de store forskningsanlæg MAX IV og ESS, som forventes at åbne i henholdsvis 2015 og 2020.
[b]COBE er et internationalt tegnestuefællesskab dannet i 2005 af arkitekterne Dan Stubbergaard og Vanessa Miriam Carlow. COBE er opkaldt efter byerne København (COpenhagen) og Berlin (BErlin), hvor tegnestuerne har base. COBE i København ledes og ejes af Dan Stubbergaard, og i Berlin ejes og drives tegnestuen af Vanessa Miriam Carlow.
Aktuelt står tegnestuen blandt andet bag byggerier som Ny Nørreport Station, Krøyers Plads, Israels Plads, samt et nyt universitetsbyggeri i Carlsberg-byen. Senest har COBE vundet konkurrencerne om Danmarks nye rockmuseum i Roskilde, Den danske pavillon til verdensudstillingen i Sydkorea i 2012 samt den nye Rutebilstation og udvidelse af Bruun’s Galleri i Aarhus.[/i]