23948sdkhjf

Eksperimenterende energirenovering i Albertslund

I Albertslund arbejder Boligforeningen Bo-Vest på at finde den bedste opskrift på en energirenovering af 540 rækkehuse. Seks prøvehuse skal give erfaringer.
I ”Fiskens Kvarter” i Albertslund er de sidste beboere på vej til at flytte ind i de seks rækkehuse, som har gennemgået en omfattende renovering.

Boligforeningen Bo-Vest er bygherre og vil med forsøget finde frem til, hvordan boligforeningen kan få mest for pengene, inden der skrives udbud på renovering af områdets resterende 540 rækkehuse.

De seks prøvehuse er blevet renoveret, så de opfylder følgende fem energiklasser: BR08, Lavenergiklasse 2, Lavenergiklasse 1 (to huse), 2020-passiv og 0-energi.

En sand forvandling
Selve byggeriet er udført i hovedentreprise af B. Nygaard Sørensen i perioden oktober 2010 til juni 2011. I mellemtiden er der sket en sand forvandling af de gamle rækkehuse, der blev opført som betonelementbyggeri i 1960’erne.

Karnappen i stuen og køkken har lagt 8 m2 til boligarealet, nye vinduer mod havesiden giver nu gennemlyste boliger, og ovenlysvinduer giver yderligere lysindfald, mens en ny indretning af bad og køkken, nye gårdhaver samt skiffer på facaden har givet et tiltrængt løft.

Efter ombygningen ligner prøvehusene fuldstændigt hinanden, og der er da heller ingen arkitektonisk forskel på de seks huse. Men ser man nærmere på de energiløsninger, der er valgt, er husene meget forskellige.

Renovering skal være rentabel
Renoveringen af Fiskens Kvarter er støttet af EUDP – det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrations Program. Målet er at udvikle og demonstrere, hvordan man kan kombinere energi- og omkostningseffektiv teknologi med rationelle byggemetoder.

Fokus er både på energieffektivisering, indeklima og byggeprocessen for at udvikle omkostningseffektive løsninger til de store renoveringsopgaver, den almene boligsektor står overfor.

- Med udgangspunkt i en energimodel for de eksisterende huse har vi udviklet forskellige modeller af de energitiltag, som giver bedst mening. Varmetabet er for eksempel den helt store synder i de eksisterende huse, siger projektleder på demonstrationsprojektet Morten Dam Hansen, Niras.

- Altså giver det bedst mening at starte med at reducere varmetabet ved hjælp af isolering, forbedret tæthed og bedre vinduer. Disse tre emner kan justeres i forhold til hinanden og gøre andre emner mere eller mindre relevante. Det kan være brug af varmegenvinding på ventilationen, styring af solindfald, energiproducerende tiltag som solceller, osv., fortsætter han.

Resten af boligerne udbydes i totalentreprise
De seks energimodeller er udviklet på en workshop med deltagelse af alle EUDP-partnerne – bygherre, kommune, rådgivere og producenter. Hver især bidrog med de løsninger, de kunne levere, og der blev identificeret områder, som skulle udvikles og bearbejdes yderligere, f.eks. samspil mellem varme-, ventilations- og vinduesstyring.

I forbindelse med renoveringen af de resterende ca. 542 huse er det ifølge Niras tanken, at der skabes et totalentrepriseudbud, hvor der ikke udelukkende konkurreres på tid, pris og kvalitet af selve renoveringen, men også på energitiltag og besparelser målt i forhold til den reelle driftsøkonomiske situation.

Med andre ord skal der ikke bare konkurreres på en standardrenovering, men i høj grad også på hvilken af de seks opstillede energiklasser man kan opfylde for en pris, der gør den økonomisk rentabel set i forhold til driftsbesparelserne over tiltagenes levetid.

Det er først, når nye måleresultater foreligger til sommer, at det kan vurderes, hvilken energiklasse, der er mest rentabel at renovere efter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141