23948sdkhjf

Her er energi tænkt ind i alle hjørner

Renoveringen af 429 lejligheder nord for København løber op i 740 millioner kroner. Til gengæld kan boligforeningen se frem til en energibesparelse på hele 66 procent.
Sorgenfrivang består af 740 lejemål i Virum nord for København. De ikoniske højhuse er bygget tilbage i 1950’erne, så selv om alt fungerede, var et ansigtsløft tiltrængt.

Projektet, der officielt kaldes ”Helhedsplan Sorgenfrivang 2”, er skudt i gang for over et år siden og omfatter godt halvdelen af lejemålene.

De første beboere flytter tilbage i deres nyrenoverede boliger allerede i maj i år, mens de sidste lejligheder forventes at stå færdige i 2018.

Kommer længere for færre penge
Byggeprojektet styres af ejendomsleder Allan Olsson, der har et øje på hver finger, når han skal dirigere i den omfattende renovering af de første 429 lejligheder i Sorgenfrivang.

Noget løses ved hjælp af eksterne entreprenører, der styrer underleverandører og beskriver de materialer, der skal anvendes. Andre entrepriser har Allan og hans team valgt selv at håndtere – heriblandt VVS-entreprisen og udskiftningen af armaturer og termostater i alle lejlighederne:

- Vi vil ikke gå på kompromis med kvaliteten. Vi gør det ordentligt med omtanke for klima og tanke for fremtiden. Nu har vi selv kompetencerne til at sikre energifokus og kvalitet i netop armatur-delen. Det er ikke på alle varegrupper, hvor vi har viden og indsigt til selv at gå ind i sagen. Vi kommer længere for færre penge, når vi gør det på den måde – og så er vi sikre på, at vi får præcist det produkt, vi specifikt ønsker, siger Allan Olsson i en pressemeddelelse.

Energitilskud muliggør mere energifokus
Hele Sorgenfrivang-projektet er præget af et fokus på en' grønnere' fremtid – hvilket også har været en forudsætning for, at Landsbyggefonden har bevilliget cirka halvdelen af projektsummen fra den grønne renoveringspulje. Alle materialevalg er fortaget med udgangspunkt i, at de skal kunne hjælpe beboerne med at spare på energien i fremtiden:

- Den armaturløsning, som er valgt i Sorgenfrivang, gør det lettere for beboerne at spare på vandet i fremtiden. Køkken- og håndvaskarmatur samt termostat og bruser har indbygget energioptimering, så de sparer på både vandforbrug og CO2, der udledes når der laves varmt vand, siger energirådgiver Claus Dennis Jønsson fra FM Mattsson Mora Group Danmark, der står for leveringen af armaturer fra både FM Mattsson, Mora og Damixa.

Den indledende undersøgelse viste et besparelsespotentiale på over 40 procent, og det banede vej for, at projektet kunne opnå et energitilskud på cirka 165.000 kroner. Pengene udbetales, når det sidste armatur er monteret.

- Energitilskuddet er en ekstra bonus, som jo kommer uden om al budgetlægning og derfor bliver en dejlig pose penge, som ejendommen endnu ikke har øremærket til noget bestemt formål. Energitilskuddet giver overskud i vores energirenovering, hvilket giver mere spillerum i resten af projektet. Som regel er det ønsketingene, der nedprioriteres, men det har vi mere plads til nu, siger Allan Olsson.

Temperaturudsving er ikke længere et problem
At VVS-delen er trukket ud af totalentreprisen og nu ligger på Allans skrivebord passer godt med, at Allan og ejendomskontoret også i det daglige selv står selv for service af installationerne:

- Det betyder meget, at jeg på forhånd ved, at vedligeholdelsesomkostningerne fra nu af og mindst 5 år frem er lig nul. Men vi har også nogle funktionelle udfordringer i og med, vi pumper vand fra 1.-14. sal med hydrofol. Det stiller store krav til armaturer og termostater, fordi trykket varierer voldsomt, og det ville betyde store temperaturudsving, når beboerne står under bruseren, hvis ikke termostaterne havde indbygget trykstyring, forklarer Allan om hvorfor netop valget faldt på produkter fra Mora Armatur.

Ifølge beregningerne har de nye armaturer en tilbagebetalingstid på cirka to år, så renoveringsprojekt eller ej, havde udskiftningen givet bonus under alle omstændigheder. Det er ikke kun i VVS-entreprisen, at der er fokus på energibesparelse. Samlet set forventer foreningen en energibesparelse på i alt 66 procent – og energi er således tænkt ind i alle hjørner af Helhedsplan Sorgenfrivang 2.

Energitilskud Energitilskud udbetales af energiselskaberne, og pengene kommer fra den samlede energisparepulje, der skal få Danmark i mål med de ambitiøse klimamål frem mod 2020 og 2050. Tilskuddet gøres op i "sparet kWh", og energiselskabernes tilskud varierer fra 38 øre/kwh til over 50 øre/kwh, så det er ikke lige meget hvilket energiselskab, der så at sige "køber" den pågældende energibesparelse.

Et tilskud til armaturer forudsætter, at det pågældende armatur er godkendt hos energiselskabet - i de fleste tilfælde sker dette på baggrund af et beregningsark med informationer om eksisterende førforbrug og et estimeret efterforbrug på varmt vand. Tilskuddet gives kun til varmtvands-reduktion, da det er energi til opvarmning, der kan omregnes til kWh. Armaturer er ikke en del af standardværdikatalog", så tilskuddet ydes i henhold til realiseret energibesparelse (en såkaldt "specifik-opgørelse"). Besparelsen omregnes til kWh udfra modeller godkendt af energiselskabet.

Energitilskuddet er en sag mellem fx boligforening og energiselskabet, men flere armaturproducenter tilbyder at hjælpe med ansøgningen. Selve ansøgningen skal ske, før projektet påbegyndes og tilskuddet udbetales først, når sidste armatur er monteret.

Kilde: FM Mattsson Mora Group
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093