23948sdkhjf

Borgmester: Navitas er en ny ramme for vækst

Forskere, studerende, etablerede virksomheder og iværksættere rykker under samme tag, når den 38.700 m² store Navitas-bygning indvies i denne uge på havnen i Aarhus.
Ambitionerne for Navitas er store. Målet er at skabe et dansk og internationalt knudepunkt for energiteknologi, forskning, innovation og uddannelse til fordel for samtlige af bygningens brugere, men også for resten af Aarhus.

Fredag den 5. september indvier forskerparken Incuba, Aarhus Universitet, Aarhus Maskinmesterskole og Aarhus Kommune den 38.700 m2 store Navitas-bygning på havnen i Aarhus. Gevinstpotentialet for Aarhus er enormt, og borgmester Jacob Bundsgaard lægger ikke skjul på forventningerne til samarbejdet:

- Navitas er resultatet af et forbilledligt samarbejde mellem Ingeniørhøjskolen i Aarhus, Aarhus Universitet, Aarhus Kommune, Aarhus Maskinmesterskole og Incuba A/S – og er Aarhus' nye centrum for energi, innovation og uddannelse. Men Navitas er først og fremmest en ny ramme for vækst, der vil komme hele Danmark til gode. Et internationalt kraftcenter for energi, hvor et perfekt match af ingeniører, maskinmestre og innovative virksomheder skal udvikle fremtidens energiteknologiske løsninger – og bidrage til en grønnere verden.

Et internationalt fyrtårn
Netop synergieffekten ved at samle offentlige uddannelser og forskning med virksomheder under samme tag er en kongstanke, som har gennemsyret projektet fra første spadestik. Niels Chr. Nielsen, dekan for Science and Technology, Aarhus Universitet, siger:

- Navitas er et af de mest markante og visionære byggerier i Aarhus, og vi er stolte af at kunne tilbyde nogle helt unikke rammer og eksperimentelle faciliteter til forskere, undervisere og studerende på ingeniørområdet. Nu står vi med en færdig bygning og kan for alvor gå i gang med at realisere ambitionerne om at skabe et innovationsmiljø og udnytte potentialet ved, at forskere, studerende, iværksættere og etablerede virksomheder får deres daglige gang i samme hus, siger Niels Chr. Nielsen.

Aarhus Universitet placerer sine ingeniøruddannelses- og forskningsaktiviteter inden for byggeri og mekanik på Navitas. Og disse aktiviteter spiller perfekt sammen med maskinmester-uddannelsen, mener rektor for Aarhus Maskinmesterskole, Anders Hanberg Sørensen:

- Det er jo netop den unikke kombination af virksomheder og studerende i et hus med alt det nyeste inden for laboratorie- og værkstedsfaciliteter, som her skaber en ramme, der helt sikkert vil resultere i en lang række innovative nyskabelser. Aarhus Maskinmesterskole har en vision om at være førende i udviklingen af fremtidens internationale tekniske ledere. Jeg er overbevist om, at Navitas kun bringer os endnu tættere på det mål.

En del af byens nye ’Videnakse’
Konsortiet bag opførelsen af Navitas er Aarhus Universitet, Aarhus Maskinmesterskole og INCUBA. Aarhus Kommune er medbygherre med et offentligt parkeringsanlæg på 450 betalings-p-pladser i bygningskomplekset. 2.700 studerende, undervisere, forskere og iværksættere vil dagligt have deres gang i Navitas.

Navitas er den første af de nye bygninger i den såkaldte Videnakse, der fra havnen i syd til Skejby i nord placerer klynger af viden- og innovationscentre som perler på en snor. Med den planlagte letbane som det fysiske bindeled opstår Videnaksen, der kan skabe tætte koblinger mellem byens forskning, uddannelse og erhvervsliv. Og netop koblingen til det innovative erhvervsliv ses som en af Navitas’ store forcer:

- Navitas er en stor satsning for Incuba. Men vi har meget positive forventninger til, at det planlagte og tætte samarbejde med maskinmestre og ingeniører bliver yderst konstruktivt for innovation, iværksætteri og erhvervsudvikling i Østjylland. Det flotte og energirigtige hus skaber den bedst mulige ramme for at styrke de kompetencer, som erhvervslivet og det øvrige samfund får stor brug for i fremtiden, fastslår adm. direktør Niels Christian Sidenius.

Den officielle indvielse af bygningen finder sted fredag den 5. september kl. 13.00-15.00. Blandt talerne er regionsrådsformand Bent Hansen og borgmester Jacob Bundsgaard.

FAKTA om Navitas
Navitas bliver Aarhus' nye centrum for energi, innovation og uddannelse. Navitas er med en placering lige ud for Aarhus Domkirke og i nærheden af det kommende hovedbibliotek Dokk1 en central del af den nye havnefront.

Navitas har karakter af et energilaboratorium, hvor bygningsdele og installationer kan anvendes i den daglige undervisning, udvikling og forskning. F.eks. via adgang til bærende konstruktioner, køleanlæg, ventilationsanlæg, energiproducerende anlæg, energistyringssystemer og teknikrum.

Bag vinderprojektet står: E. Pihl & Søn A/S (færdiggjort af A. Enggaard A/S), Arkitektfirmaet Kjaer & Richter A/S, Christensen & Co Arkitekter a/s, Marianne Levinsen Landskab ApS og Alectia A/S.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094