23948sdkhjf

Rådgivertrængsel hos Dansk Byggeri

Arkitekter og rådgivere i stort antal mødtes onsdag til morgenseminar om energirenovering som optakt til efterårets Building Green-messe.
Interessen var stor, da konferencesalen på toppen af Dansk Byggeri onsdag dannede rammen om et morgenseminar med fokus på energirenovering.

Som hovedtaler fortalte Signe Kongebro, der er partner i Henning Larsen Architects, blandt andet om tegnestuens visioner for renoveringen af Bellahøj-bebyggelsen, og seminaret sluttede af med en engageret paneldebat mellem oplægsholderne og de mange arkitekter og rådgivere blandt tilhørerne.

- Det handler om at bevæge sig fra et snævert energifokus til helhedsorienterede løsninger, hvor energirenovering er én dimension blandt flere. Sundhed, komfort, økonomi, arkitektonisk kvalitet og sociale og mentale faktorer er ligeså vigtige at inddrage, så vi kan bruge energirenoveringen til at skabe noget, der peger fremad, forklarede Signe Kongebro

Bygherrernes økonomiske virkelighed
Ud over Signe Kongebro deltog Bygherreforeningens projektchef Graves Simonsen med et oplæg om de økonomiske vilkår, som møder bygherrerne i forhold til energirenovering:

- Det afgørende er, at der skabes de rette incitamenter og blandt andet bliver klarhed over, hvordan man kan give sikkerhed for investeringerne. Blandt de værktøjer, som kan bruges, er ikke kun totaløkonomiske betragtninger, men også inddragelse af perspektiver såsom værdiskabelse i bred forstand, bæredygtighed og arkitektonisk kvalitet, lød det fra Graves Simonsen.

Brugernes adfærd er også en faktor
Som ordstyrer på morgenseminaret pointerede arkitekt maa Charlie Steenberg, der blandt andet underviser på Det Kgl. Danske Kunstakademis Arkitektskole, de dilemmaer, som ofte møder arkitekterne ved energirenoveringer:

- Ofte spiller den tekniske og den historiske viden ikke optimalt sammen, ligesom for eksempel brugernes adfærd, når renoveringen er slut, negligeres. Men energirenovering er en transformation af vores fælles kulturarv, som nogle gange også kræver skabelsen af en ny kultur omkring vores bygninger. Det nytter for eksempel ikke at opføre et flot passivhus, hvis der efterfølgende parkeres to benzinslugere i garagen, påpegede Charlie Steenberg.


Blandt oplægsholderne var også administrerende direktør Niels-Jørgen Pallesen fra producenten Xella, som blandt andet har udviklet den Cradle-to-Cradle- og Nature Plus-certificerede byggeblok Ytong Energy+ og Ytong Multipor-pladen, der i stigende grad anvendes til ind- og udvendig efterisolering herhjemme. Xella er desuden blandt de mange udstillere på Building Green-messen til oktober.

- Vi tror i høj grad på, at der er en stor fremtid i at producere effektive og bæredygtige produkter, som kan være med til ikke kun at nedsætte energiforbruget, men også forbedre byggeriets miljømæssige fodaftryk, sagde Niels-Jørgen Pallesen.

Mette Grydehøj Post, senior projektleder hos arrangøren Building Green, er mere end tilfreds med morgenseminaret og interessen for energirenovering, som er et centralt tema for efterårets messe i Forum, København:

- Mængden af tilmeldinger har været helt overvældende, og det har været fantastisk spændende at opleve både oplæggene fra talerne, men også den efterfølgende debat om energirenovering og de udfordringer og muligheder, som arkitekterne står med. Energirenovering er et højaktuelt emne, som kommer til at fylde meget i den kommende tid, blandt andet også på messen den 29. og 30. oktober, siger hun.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156