Aalborg Portland fik halv mia. i overskud
Cementkoncernen melder om ”robust resultat”, men advarer Folketinget om den effekt et ”tungt afgiftspres” har på konkurrenceevnen
Fremgangen i 2013 baserer sig i stor udstrækning på udviklingen på vækstmarkederne uden for Danmark, hvor der efterspørges cement til opbygning af infrastruktur, industri og boliger til voksende befolkninger. Bortset fra Norge er der svag eller ingen vækst i Norden, og i Danmark ser koncernen fortsat et ”tungt afgiftspres” som en ”markant udfordring”.
Samlet nåede Aalborg Portland-koncernen en omsætning på 5003 millioner kroner mod 4320 millioner kroner året før. 70 procent af omsætningen kan henføres til aktiviteter udenfor Danmark. Aalborg Portlands betydelige investeringer i markeder som Kina, Malaysia og Tyrkiet er grundlaget for fremgangen på disse markeder, og de bidrager i stigende grad til den samlede indtjening.
Hertil kommer en indregning af den tyrkiske cementvirksomhed Cimentas AS. Aalborg Portland købte i 2013 yderligere 46 procent af aktierne og ejer nu 71 procent af selskabet.
Afgifter tynger
- Udviklingen på markederne udenfor Danmark er tilfredsstillende, men herhjemme ligger vores afsætning fortsat langt under det normale. Det skyldes for en stor dels vedkommende finanskrisen, men det store danske afgiftspres er også en markant svækkelse af vores konkurrenceevne i forhold til vores udenlandske konkurrenter, siger koncernøkonomi- og finansdirektør Henning Bæk.
Han peger på, at både PSO-afgiften og forhøjelsen af NOx-afgiften fra 2012 har påført virksomheden mange ekstra omkostninger. PSO-afgiften er fordoblet på to år. De samlede danske særafgifter udgjorde i 2013 i alt 68 millioner kroner, og
- Det er helt afgørende for vores evne til at konkurrere, at vores afgifter bliver bragt ned. I dag svarer de til 200.000 kr. pr. medarbejder om året. Det siger sig selv, at det bringer os i defensiven i forhold til konkurrenterne, siger Henning Bæk med en appel til Folketingets partier.
Samfundsøkonomien
Aalborg Portlands eget samfundsøkonomiske regnestykke ser sådan ud:
Værditilvæksten i 2013: godt 600 mio. kroner. Heraf gik 42 procent til samfundet i form af moms, afgifter og skat. 22 procent gik til medarbejdere i form af løn. 31 procent blev overført til egenkapital og de resterende fem procent til renter af fremmedkapital. Hertil kommer den samfundsværdi der skabes hos underleverandører.