23948sdkhjf

Kampdag med fokus på vækst

Arkitekturens Dag skal vise danskerne, at arkitektur er andet og mere end smukke bygninger.
Kampdage er ikke kun forbeholdt kvinder og arbejderne. Således er 1. oktober arkitekturens internationale kampdag, og verden over sættes fokus på, hvordan god arkitektur indvirker på menneskers liv.

I Danmark bruger vi i år Arkitekturens Dag til at diskutere, hvordan god arkitektur og planlægning kan understøtte økonomisk vækst i både byen og på landet. Det sker gennem en række vidt forskellige events.

- Dagen er vigtig, fordi den giver mennesker, der ellers ikke beskæftiger sig med arkitektur, en anledning til at få et nyt perspektiv på, hvad arkitektur handler om. Arkitektur er nemlig ”Ej blot til pynt” – det er andet og mere end smukke bygninger, ligesom arkitekter laver andet end at tegne huse. God arkitektur og planlægning kan understøtte økonomisk vækst og udvikling i by og land. Det samme gælder kreative innovationsprocesser. Med væksttemaet har vi givet arrangørerne en stor udfordring, og programmet afspejler drive og engagement landet over, siger direktør i Arkitektforeningen, Jane Sandberg.

Udvalgte aktiviteter i København og på Sjælland:
Hvad har tomme huse og forladte bygninger med vækst at gøre? Det spørgsmål diskuterer blandt andre komiker Jan Elhøj og professor Carsten Thau på Hovedbiblioteket i København.

Landsforeningen for Bygnings-og landskabskultur sætter industrialiseringen af boligbyggeriet under lup og viser rundt i Brøndby Strand og Dansk Arkitektur Center inviterer på sejltur med stadsarkitekt Tina Saaby og Politikens arkitekturanmelder Karsten Iversen.

I Arkitektforeningen er der fernisering på udstillingen Rum for vækst – nye veje i arkitekturen samt afsløring af vinderne af fotokonkurrence for studerende.

I Charlottenlund kan mas se Arkitektur på hovedet ; en udstilling af modeller bygget af 2. og 3. klasser fra Skovgårdsskolens GFO.

Udvalgte aktiviteter i Jylland:
I Aarhus er der udstilling med fotos fra aarhusianeres egne udsigter, Dome of visions på havnen med 25-års jubilæum for bygningspræmieringsordningen samt åbent hus hos tegnestuen Schmidt Hammer Lassen.

I Kolding kan nysgerrige komme på eksklusiv visning af Syddansk Universitets nye bygning, besøge Design City Kolding, Geografisk Have og se hvem der vinder årets arkitekturpriser.

I Horsens, Silkeborg og Randers er der ligeledes præmiering at god arkitektur. Det er der også i Vejle, hvor man kan høre foredrag med restaureringsarkitekt Marcelle Meier, kendt fra DR’s ’Bevar mig vel’. I Aabenraa fejres dagen den 10.10 med afsløring af projektet ’Fremtidens Købstad´.

Udvalgte aktiviteter på øerne:
På Fyn præmieres god arkitektur i Svendborg. Det samme sker på Bornholm, hvor man også kan blive klog på arkitektur som vækstfremmer.

I Middelfart uddeles der arkitekturpriser i den gamle Walker-bygning. På Ærø handler det om arkitektur- og byudvikling via IT og der er rundvisning i den gamle købmandsgård.

Se hele programmet på Arkitektforeningens hjemmeside

Fakta:
Arkitekturens Dag er indstiftet af UIA (Den Internationale Arkitektforening) og afholdes årligt den 1. oktober. I Danmark er Arkitektforeningen tovholder for Arkitekturens Dag. Sammen med kommuner, skoler, kulturinstitutioner og tegnestuer inviterer Arkitektforeningen hele Danmark til at se, mærke og tale om arkitekturen omkring os.

Formålet med Arkitekturens Dag er at sætte fokus på arkitekturen, arkitekters kompetencer og virke og betydningen af vores byggede omgivelser. Dagen er for alle og arrangementerne spænder vidt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094