23948sdkhjf

DTU etablerer nyt center for konstruktions- og materialeforskning

Villum Fonden har doneret 76 mio. kroner til oprettelsen af et nyt eksperimentelt DTU-center ”Villum Center for Advanced Structural and Material Testing”.
Milliondonationen fra Villum Fonden har muliggjort etableringen af et internationalt førende forskningscenter ved DTU. DTU Byg, DTU Mekanik og DTU Vindenergi står bag det nye forskningscenter.

Centeret skal med sit unikke udstyr og kompetencer understøtte grundlæggende mekanisk forskning og udvikling af nye bæredygtige, innovative konstruktioner og materialer, der kan spare samfundet for store investeringer og mindske påvirkningen af miljøet. Organisationen bag det nye center – som finansieres af DTU Byg, DTU Mekanik og DTU Vindenergi – er allerede en realitet. De tre institutter skal drive og vedligeholde centret, der skal forbinde eksisterende og nye testfaciliteter på DTU Campus i Kgs. Lyngby og DTU Campus Risø i Roskilde.

Store udfordringer venter
Institutterne bidrager til en væsentlig del af centrets faciliteter med deres eget udstyr og deres egen fysiske infrastruktur – et beløb der estimeres til 150 mio. kr., mens Fonden bidrager med 76 mio. kr. til nyt udstyr og apparatur. Centerets faciliteter etableres over de kommende tre år.

- Det moderne samfunds infrastruktur – dets konstruktioner og materialer - står over for store udfordringer. Der er behov for hurtigere at introducere nye bæredygtige teknologier i vores fysiske infrastruktur. Samtidig koster selvsamme infrastruktur store investeringer i renovering, vedligeholdelse og fornyelse, siger hovedansøger, professor Henrik Stang, vicedirektør ved DTU Byg.

Forskningsmiljø i verdensklasse
- Udfordringerne i forbindelse med at innovere, opbygge og vedligeholde et bæredygtigt samfund kan kun imødekommes, hvis vi får en større viden om og en bedre forståelse af sammenhængen mellem materialer og konstruktioner, som vi kan dele i et forskningsmiljø i verdensklasse. Det er denne opgave, det nye center skal hjælpe ved at understøtte grundlæggende forskning i udviklingen og optimeringen af konstruktioner, byggematerialer og strukturkomponenter til vindmøller, samtidig med at det skal tiltrække nyeforskningsprojekter og internationale forskere, siger Henrik Stang.

Det anslås, at mindst seks større forskningsprojekter – nationale eller EU-sponserede – kan drage fordel af det nye DTU-center I løbet af de næste to til tre år.

Projekterne vil typisk have et budget på 10-15 mio. kr. for de danske samarbejdspartneres deltagelse. Centret vil desuden øge muligheden for at tiltrække ph.d.-projektet og post doc-projekter, og dermed øge antallet af det samlede antal forskningsprojekter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063