23948sdkhjf

Skole vil gøre maskinmestre til energi-eksperter

Solceller, solfangere, biobrændsel-anlæg og varmepumper. Sådan lyder pensum på Maskinmesterskolen Københavns nye valgfag og efteruddannelse inden for vedvarende energianlæg.
Opgraderet og lovpligtig viden om fire af fremtidens allervigtigste energianlæg i en og samme uddannelse er nu virkelighed på MSK - Maskinmesterskolen København.

Skolen har netop lanceret et nyt valgfag på området for vedvarende energi, og fra nytår tilbydes en matchende efteruddannelse.

Rektor Erik Andreassen forklarer om baggrunden for den nye uddannelse, at den skal være med til at sikre en arbejdsstyrke med de rette kompetencer til at håndterer den måde, samfundet klima- og energiplanlægger på i fremtiden.

Giver kunderne tryghed
Helt konkret er det nye valgfag og den nye efteruddannelse udsprunget af et EU-direktiv, som skal føre til en harmonisering og standardisering i EU på området for små vedvarende energianlæg. Kunderne skal slet og ret kunne føle sig mere trygge, når de bestiller montering af et solcelle-, solfanger-, biobrændsel- eller varmepumpeanlæg. Lau Vørs leder den nye uddannelsesdel:

- EU ønsker kort og godt, at installationer af små vedvarende energianlæg bliver udført korrekt i hele EU. Derfor har man udformet et direktiv, der skal sikre, at installationerne lever op til kundernes forventninger. Kunderne er ofte private personer, og hidtil har man langt hen ad vejen været overladt til montagevirksomhedernes håndværksmæssige forgodtbefindende, forklarer Lau Vørs.

Ser det som en naturlig videreudvikling
Vedvarende energi er bestemt ikke nyt territorium for Maskinmesterskolen København. De nye forløb er reelt en opgradering af eksisterende undervisningstilbud:

- Maskinmesteruddannelsen omfatter allerede undervisning i vedvarende energi-anlæg. Derfor har vi fundet det naturligt at udforme dels et valgfag, dels en efteruddannelse, som opkvalificerer de studerende til at kunne montere vedvarende energi-anlæg i overensstemmelse med det nye EU-direktiv. Vel at mærke samtlige fire moduler – solceller, solfangere, biobrændsel-anlæg og varmepumper, understreger Lau Vørs.

Denne faglige helgardering bliver kun tilbudt maskinmestre og maskinmesterstuderende.

Lang holdbarhed
Forventningerne til uddannelsen og erhvervslivets modtagelse af de nyuddannede er høje på Maksinmesterskolen:

- Medarbejdere med denne uddannelse vil med stor sikkerhed blive efterspurgt, og de vil være en naturlig målgruppe i forbindelse med den fremtidige udvikling inden for det energiteknologiske område. Tiltaget skal ses som en naturlig del af en proces, hvor myndighederne i fremtiden vil stille krav om specifikke uddannelser i forhold til de aktuelle energiområder,” siger Erik Andreassen.

Lau Vørs tror også, at den nye del af maskinmesteruddannelsen vil have en ’lang holdbarhed’:

- Disse fire teknologier – solceller, solfangere, biobrændsel-anlæg og varmepumper – vil være stærkt efterspurgte langt ud i fremtiden. Det læser man tydeligt af beslutningerne på højeste politiske niveau i dag. Jeg tror på, at flere af teknologierne som noget helt naturligt vil blive inkorporeret i stort set alt fremtidigt byggeri. Dermed vil viden om dimensionering, montering og drift af anlæggene være i høj kurs, og derfor giver vi nu maskinmestrene mulighed for at tilegne sig denne viden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093