23948sdkhjf

Langt fra topformen

Danske Byggeri er skuffede over kun at kunne melde om nogenlunde status quo i bygge- og anlægssektoren i 2. kvartal. Flere indikatorer peger dog i positiv retning for resten af året.
Dansk økonomi oplevede negativ vækst i 2012 og var fortsat i recession i 1. kvartal i år. Men der er en række indikatorer, som fra 2. kvartal og frem har peget i retning af bedre tider for samfundsøkonomi, privatforbrug og også for aktiviteten i bygge- og anlægssektoren.

Dagens arbejdstidsregnskab giver imidlertid et noget mere mudret billede – men er dog også stærkt præget af forårets lockout på skoleområdet, lyder analysen fra Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg:

- Renten er historisk lav, inflationen ligeså. Aktiekurser og dankortomsætning stiger, boligmarkedet retter sig langsomt op. Skattereformen har forøget de disponible indkomster og forårets vækstpakker har – ikke mindst i kraft af den genindførte Boligjobordning - sat mere gang i hjulene. Den brik, der dog fortsat mangler er, at også beskæftigelsen stiger. Og her er Danmarks Statistiks mest præcise beskæftigelsesopgørelse – arbejdstidsregnskabet – nærmest udtryk for status quo med et uændret antal præsterede arbejdstimer, men dog en beskæftigelsesfremgang på 3.600 lønmodtagere og selvstændige, siger Bo Sandberg.

Forventer fremgang i andet halvår
Den samlede beskæftigelsesfremgang på 2.800 lønmodtagere og 800 selvstændige i 2. kvartal dækker over betydelige forskelle mellem brancherne:

- Det mest positive, der med byggebriller kan siges om dagens beskæftigelsestal er, at den præsterede arbejdstid i bygge- og anlægsbranchen steg med 0,2 pct. i 2. kvartal. Til gengæld faldt det gennemsnitlige antal beskæftigede i byggeriet med 1,0 pct. i kvartalet, siger Bo Sandberg og fortsætter:

- Man må væbne sig med tålmodighed. For det er en uundgåelig del af konjunkturcyklussen, at den eksisterende arbejdskraft udnyttes mere intensivt – som det stigende antal præsterede arbejdstimer er et udtryk for – inden man for alvor begynder på nyansættelser i stor stil.

Dansk Byggeri forventer en fremgang i aktivitet og beskæftigelse i 2. halvår på grund af genindførelsen af den arbejdskraftintensive BoligJob-ordning, der giver de danske forbrugere mulighed for at renovere boligen med skattefradrag. Også renoveringsprojekter i den almene boligsektor og de store anlægsprojekter som Metro Cityring og supersygehusene trækker i samme retning.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094