23948sdkhjf

Udbud skaber ikke job nok

Pris overskygger i alt for stor grad dansk jobskabelse, når det offentlige udbyder bygge- og anlægsopgaver, lyder en hård kritik fra branchefolk.
Det skriver Børsen.

Myndighederne bør i langt højere grad indrette udbud af bygge- og anlægsopgaver, så de tager højde for jobskabelse hos danske virksomheder. Fokus på laveste pris fylder ganske enkelt for meget i overvejelserne. Det mener flere folk i branchen, som Børsen har talt med.

Myndighederne vælger ofte pris som tildelingskriterium frem for det økonomisk mest fordelagtige tilbud. Ved sidstnævnte vil det være muligt at vægte andre krav i valget af tilbud. F.eks. arbejdsmiljø.

- Man kan ikke lave udbud, der særligt favoriserer danske virksomheder, men en myndighed bestemmer selv, hvordan et udbud skal udformes – f.eks. med delentrepriser, så mindre virksomheder kan være med. Det favoriserer ikke danske virksomheder som sådan, men vil betyde, at mindre virksomheder kan være med. I praksis vil det ofte betyde, at mindre og lokale virksomheder vil være opmærksomme på og interesserede denne type opgaver, siger advokat Erik Kjær-Hansen, ekspert i konkurrenceret hos Bruun & Hjejle, til Børsen

Mangler kapacitet til konsortier
Blandt kritikerne af det offentliges store fokus på pris er malermester Per Vangkjær. Han oplever, at opgaver går til udenlandske konkurrenter, der kan byde lavere end de danske konkurrenter. Resultatet er, at den potentielle jobskabelse ved mange udbud udebliver.

Myndighedernes krav om konsortiedannelse mellem minder håndværkervirksomheder, så de kan få adgang til større offentlige udbud, giver malermesteren ikke meget for.

- Vi har jo hverken tradition for, eller kapacitet til, at danne et konsortium. Det er en uskik blandt regnedrengene på kommunekontorerne at foreslå den slags. Jeg savner stadig et regnestykke, der kan vise, at konsortier er saliggørende i forhold til skatteydernes besparelser, siger Per Vangkjær til Børsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14