23948sdkhjf

Håndværkerfradrag bremser sort arbejde

Det er blevet mindre attraktivt at få lavet nyt tag eller malet stuen uden regning, viser en ny undersøgelse. Håndværkerfradraget har ifølge Dansk Byggeri været med til at gøre det mindre fordelagtigt at hyre en sort håndværker.
Der bliver i højere grad udskrevet en regning og betalt skatter og afgifter, når danskerne bestiller en håndværker til at sætte nyt køkken op, udskifte terrassedøren eller hyrer en rengøringshjælp til at tørre hele huset over med en klud. I løbet af det sidste år er antallet af personer, der siger, de har arbejdet sort, faldet fra 215.000 personer til i dag 158.000 personer. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Danmarks Statistik mener, at det særligt er indenfor bygge- og anlægsbranchen, der bliver arbejdet sort. I 2010 var det ifølge Danmarks Statistik 25 procent af de ansatte i byggebranchen, der udførte sort arbejde. I dag er det tal faldet til 14 procent.

- Der er ingen tvivl om, at håndværkerfradraget, der giver mulighed for at trække 15.000 kroner af udgifterne til arbejdsløn fra i skat, gør det langt mindre attraktivt at få lavet sort arbejde. Prisforskellen er ikke længere så stor, og samtidig følger der jo en garanti med på arbejdet, når det bliver udført af virksomheder med Byg Garanti, siger administrerende direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen.

Fradrag og strammere regler
Det oplever indehaver af Vemmelev Tømrerforretning på Sjælland, Viggo Andersen, også.

- Før håndværkerfradraget blev indført sagde jeg cirka hver fjortende dag nej til forespørgsler fra kunder, som gerne ville have lavet ting uden regning. Men de opringninger er fuldstændig forsvundet. Tværtimod er kunderne meget opmærksomme på at få en regning, der er udspecificeret, så de kan trække udgifterne fra i skat, forklarer Viggo Andersen.

En anden årsag, til at flere danskerne beder om en regning, er, at der er kommet skrappere regler på området.

- Fx er det ikke længere kun håndværkeren, men også den boligejer, der udenom skattevæsnet får lagt nyt tag, der nu kan blive straffet for sort arbejde. Det er også med til at få efterspørgslen på sort arbejde til at falde, siger Lars Storr-Hansen og forsætter:

- En god tilskudsordning og en skærpet lovgivning, gør det langt mindre attraktivt at få udført sort arbejde. Derfor er det vigtigt, at håndværkerfradraget afløses af en ny permanent tilskudsordning, når det udløber i slutningen af 2014, så det forsat bliver mindre og mindre attraktivt at få udført arbejde uden regning.

Læs: Undersøgelsen fra Danmarks Statistik.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109