23948sdkhjf

Arkitekturen er for alle

Med idékonkurrencen ”Accessible Everyday” søger Arkitektforeningen forslag til, hvordan indgange til bygninger kan designes og bygges niveaufrit.
- Arkitekturen er for alle – derfor skal bygninger selvfølgelig også være tilgængelige for alle. Desværre er det ikke altid tilfældet i dag.

Det siger Jane Sandberg, direktør i Arkitektforeningen, som netop har udskrevet en ny idékonkurrence via innovationsplatformen Innosite.dk.

Trapper, trin og høje kanter ved indgange til bygninger giver hver dag verden over store udfordringer for mennesker med funktionsnedsættelse. Under overskriften ”Accessible Everyday” søger konkurrencen d nytænkende og funktionelle forslag til, hvordan indgange til bygninger kan designes og bygges niveaufrit.

- Arkitekter, ingeniører og designere har et stort ansvar her – og i Arkitektforeningen har vi da også for flere år siden udformet en tilgængelighedspolitik, som udstikker linjerne for, hvordan vi arbejder med tilgængelighed. Derfor håber jeg, at konkurrencen Accessible Everyday vil frembringe de bedste, mest anvendelige bud på, hvordan ALLE i fremtiden skal kunne få lige adgang til bygninger, fortsætter Jane Sandberg.

Alle har ret til at komme indenfor
Ifølge Stig Langvad, formand for Danske Handicaporganisationer, er niveaufri adgang den allervigtigste forudsætning for, at personer med et fysisk handicap kan være en del af det lokale samfund og samtidig være mest muligt uafhængige af hjælp fra andre.

- Det er gennem niveaufri adgang, at der gives adgang til boliger, skoler, arbejdspladser, forretninger, biografer og mange andre steder, hvor det er helt normalt for alle at komme. Vi må erkende, at der ikke altid er niveaufri adgang og, at mange måske tror, at det ikke kan forenes med almindelige ønsker til byggeri. Men ligesom alle andre borgere ønsker vi hverken, at vores bygninger skal blive oversvømmet, eller at varmen skal sive ud til fuglene, fordi dørene ikke slutter tæt. Den store udfordring ligger i, at det bliver helt naturligt og selvfølgeligt for arkitekter, muremestre osv. at tænke og skabe niveaufri adgang som en del af løsningerne, når der bygges nyt eller bygges om, siger han

Vinderprojektet præmieres med en rejse til L’Union Internationale des Architectes’ (UIA) verdenskongres ( www.uia2014durban.org) i Durban i Sydafrika den 3. til 7. august 2014. Her skal vinderen formidle vinderidéen i samarbejde med Arkitektforeningen. Præmien omfatter rejse og ophold i Durban til en samlet værdi af 30.000 kr. Derudover er der kontantpræmier til 2. og 3. pladsen på hhv. 10.000 og 5.000 kr.

Konkurrencen er åben for alle. Selv om man ikke har et konkret forslag til en løsning, er der stadig rig mulighed for at bidrage til udviklingen. Konkurrencen afvikles nemlig på den åbne innovationsplatform Innosite.dk, der fungerer på den måde, at alle kan gå ind og enten uploade egne idéer eller kommentere på andres idéer. På den måde skabes der et rum for åben innovation og co-creation, hvor idéer og løsningsforslag løbende kan videreudvikles og kvalificeres i et fællesskab og samarbejde mellem flere forskellige parter på tværs af fagligheder og landegrænser.

Alle forslag til konkurrencen vurderes af en jury bestående af eksperter inden for tilgængelighedsløsninger.

Læs mere og deltag på innosite.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079