23948sdkhjf

Experimentarium, kunst og design til Christiansholm

Kunst, kultur, Cobe og Experimentarium rykker ind på Papirøen – eller Christiansholm, som den kunstige ø i Københavns Havn rettelig hedder.
By & Havn ejer Christiansholm, mens de fleste bygninger ejes af områdets brugere. Trods placeringen har øen i mange år holdt lav profil, fordi By & Havn har haft en udlejningsaftale af jorden med Den Danske Presses Fællesindkøbsforening, som også har ejet størstedelen af øens bygninger. Hovedparten af området har altså tjent som et afspærret papirlager – deraf kælenavnet Papirøen.

De kommende broer - Inderhavnsbroen over havneløbet og den ’trebenede’ Trangravsbro - betyder, at Papirøen i fremtiden kun ligger få minutter på cykel fra Kongens Nytorv.

- Hér fra kajkanten over for Skuespilhuset kan man nærmest se hele havnen i ét stort panorama. Lige fra FNs lagerbygning i Nordhavnen og ned til de nye boligbyggerier på Sluseholmen. Det er helt unikt – og samtidig midt i København City. I By & Havn har vi mange attraktive byudviklingsgrunde. Denne ligger klart blandt de bedste, siger adm. direktør Jens Kramer Mikkelsen, By & Havn.

Nye ejere ved årsskiftet
Den Danske Presses Fællesindkøbsforening overdrog pr. årsskiftet 2012/2013 sine bygninger til selskabet Christiansholm Ø ApS. By & Havn indgik samtidig en aftale med Christiansholm Ø ApS om udvikling af øen. Bag selskabet står Union Holding v/ Klaus Kastbjerg som hovedaktionær i samarbejde med Nordkranen A/S. De har siden årsskiftet arbejdet for at finde det helt rigtige miks af lejere, der matcher den unikke placering. Den nye udlejningsperiode strækker sig frem til ultimo 2017.

- Vi har fået utrolig mange henvendelser. Det er en luksus at beskæftige sig med et så attraktivt område som Christiansholm, der på en gang ligger midt i København og alligevel fremstår som rå lagerlokaler. Vores mål har været at vælge lejere, der både kan benytte bygningerne uden for mange ombygninger og som kan give en synergi til området, siger Klaus Kastbjerg.

Kreative virksomheder og publikumsrettede initiativer
En af Københavns største publikumsattraktioner, Experimentarium i Tuborg Havn med over 300.000 besøgende årligt, skal moderniseres og flytter derfor midlertidigt deres aktiviteter til Christiansholm. Her har de lejet haller ud mod havnebassinet samt mulighed for parkering. Experimentarium forventer at påbegynde opbygningen af deres midlertidige udstilling i efteråret og åbner dørene for publikum kort efter nytår.

I 2015 flytter Experimentarium tilbage til tappehallerne Hellerup, som til den tid har gennemgået en forvandling til 350 mio. kr.

En anden stor hal på hjørnet af havnebassinet og kanalen, der adskiller papirøen fra Operaen, er udlejet til Jesper Møller, der også står bag Restaurant Julian på Nationalmuseet og Toldboden på Ndr. Toldbod. Det er planen, at hallen skal bruges både til restaurant samt til konferencer, koncerter, udstillinger og events.

Cobe rykker ind og udstiller
De smukke gamle haller ud mod Trangraven skal forhåbentlig i fremtiden danne ramme om forskellige galleri- og designvirksomheder.

Arkitektvirksomheden Cobe er også flyttet til Christiansholm. Den kendte tegnestue bor på første sal i et stort, tidligere lagerrum. I forbindelse hermed etableres Papirgalleriet, der som fast samling får et større antal arkitekturmodeller. Det vil også blive brugt til modeshows, social media events og andre udstillinger.

- Med sin placering midt i København og det uudnyttede potentiale i de forladte haller var Christiansholm en oplagt lokaliseringsmulighed for Cobe. Stedets unikke historie understøtter vores profil som en virksomhed, der arbejder med de uudnyttede potentialer i byens tætte væv. Dét - kombineret med det kreative og spændende miljø, der allerede nu spirer i krogene, gør Christiansholm til det perfekte sted for Cobe, siger arkitekt og indehaver Dan Stubbergaard, Cobe.

I stueetagen lå papirlagerets gamle arkiv, og her er rådgivningsfirmaet carlberg/christensen, der arbejder med byudvikling, flyttet ind.

Lige ved Trangravsvej og selve indkørslen til Papirøen har den internationalt kendte multikunstner, modedesigner og musiker Henrik Vibskov lejet sig ind i to mindre bygninger. Planen er, at den ene skal bruges til café, mens den anden skal fungere som værksted og showroom.

Efter 31/12 2017?
Udviklingsdelen af aftalen mellem By & Havn og Christiansholm Ø ApS løber frem til nytår 2017/18. På det tidspunkt er det planen, at der i tæt samarbejde med Københavns Kommune, By og Havn samt Christiansholm Ø ApS er etableret et lokalplangrundlag for den fremtidige anvendelse af øen.

- Christiansholm skal være præget af mangfoldighed og diversitet. Jeg er helt sikker på, at her kommer der både boliger og erhverv og offentligt tilgængelige funktioner. Vi glæder os til opgaven, som vi vil gå ydmygt til – og med omtanke, siger Jens Kramer Mikkelsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094