23948sdkhjf

Byggevareeksport: Tyskland trækker læsset

Danmarks eksport af byggevarer til Tyskland steg med hele 23 procent i 2. kvartal. Det er dog ikke nok til at forhindre en samlet tilbagegang.
Den danske byggevareeksport kom i andet kvartal op på 9,9 mia. kr., hvilket er en tilbagegang på 3,3 procent i forhold til samme kvartal sidste år. På årsbasis er der tale om en tilbagegang på 5,9 procent.

Se branchetal for byggeriet her

Bag de negative tal gemmer sig dog en positiv tendens på hovedmarkederne. De danske virksomheder har haft stor eksport af byggematerialer til Tyskland. Således er der en fremgang på 23 procent, hvilket især skyldes en stor eksport af jern- og stålkonstruktioner til byggeriet.

- Vi opfordrer virksomhederne til fortsat at fokusere på Tyskland. Det er vores absolut største marked, og det er også her, det klart største potentiale ligger og venter. Vi er positive over fremgangen i andet kvartal og venter nu spændt på at se næste kvartals tal, siger Per Thomas Dahl, der er branchedirektør i Danske Byggematerialer i Dansk Byggeri.

Op i Norge – ned i Sverige
Også eksporten til Norge giver håb for fremtiden. Det seneste år er der således en fremgang på hele 12 procent, selvom andet kvartal dog viser en svag tilbagegang på 1,7 procent.

- Tendensen i Norge er positiv, og det er virkelig et marked, som virksomhederne næsten har taget til sig som et hjemmemarked, siger Per Thomas Dahl.

Derimod er der lidt at hente i Sverige, hvor seneste kvartal viser en tilbagegang på 17 procent, mens eksporten på 12 måneder er faldet med godt 6 procent. Den hårde vinter har været lang, og derudover har Sverige generelt været i krise. Ifølge Dansk Byggeri skulle bunden dog nu være nået. Det betyder, at virksomhederne skal holde fast i det svenske marked og slå koldt vand i blodet, hvis de bliver udsat for et stort prispres. Konjunkturforventninger på det svenske byggemarked viser nemlig en svag stigning.

- Virksomheder bør fortsat have mest fokus på nærmarkederne, da disse markeder giver bedst respons på kort sigt, fordi de rent kulturelt ligger tættere på os. På den lange bane kan markeder som USA og Kina dog også være potentielle eksportmarkeder, men det kræver et noget længere strategisk arbejde, siger Per Thomas Dahl.

Læs hele analysen af den danske byggevareeksport her
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078