23948sdkhjf

Hvad kan Danmark lære af kinesisk byudvikling?

Et forskerteam bruger de næste tre år på at studere ”eco-city”- konceptet, som flere nye byer i Kina udvikles efter.
I Kina, hvor udviklingen går rigtig stærkt i disse år, anlægges flere nye byer som eco-cities. Et eksempel er et 30 km² stort byområde, tæt på Tianjin, ca. 150 km fra Beijing, hvor der tidligere var forurenende havneaktiviteter. Her udvikles i øjeblikket en selvstændig by, som i løbet af 10-15 år skal huse 350.000 mennesker og indeholde alle faciliteter.

Allerede nu er 4 km² af byen opført, og de første beboere flyttet ind. Flere eco-city-principper er i spil. Blandt andet genbruges sekundvand i husholdninger. Nærliggende vådområder bruges til at forbedre vandkvaliteten og til rekreative formål. Derudover baseres alle bygninger og trafiksystemer på grønne teknologier.

Mere bæredygtige end danske byer?
En eco-city er en by, som fra grunden er designet under hensyntagen til miljøet, og principperne er anvendt flere steder i verden de sidste 20 år; blandt andet i Adelaide, Australien og Berkeley, USA.

Selvom der efterhånden er mange eco-cities, så følger de ikke et ensartet designprincip. Det danske forskerteam vil derfor undersøge, hvad eco-city-begrebet dækker over i både planlagte og realiserede projekter. Forskerne vil også sammenligne eco-cities med bæredygtig udvikling i danske byer.

- Der er på nuværende tidspunkt stor innovationskraft i Kina, og vi forventer at finde interessante tilgange og teknologier. Et af de centrale spørgsmål er dog også, om kinesiske eco-cities overhovedet er mere bæredygtige end danske byer, hvor både planloven og en stram miljølovgivning har kontrolleret byudviklingen, siger projektleder Marina Bergen Jensen, Københavns Universitet.

Internationale erfaringer oversættes til dansk
Projektet forventes at give værdifuld viden om vilkår og muligheder for markedsføring af danske produkter og metoder på det kinesiske marked. Samtidig skal projektet gøre det muligt at få innovative og bæredygtige løsninger fra udlandet til Danmark.

- Der er behov for at finde løsninger på, hvordan vi skaber bæredygtige og klimarobuste byer. Dette projekt medvirker til, at der nu bliver samlet flere internationale erfaringer, som kan bruges i dansk sammenhæng – både i et byudviklings- og i et vækstperspektiv. Det bliver også spændende at se, hvordan forskningsresultaterne vil blive anvendt i virksomheder, der beskæftiger sig med bydesign og produktion af grøn teknologi, siger projektleder i Realdania, Anne-Mette Gjeraa.

De danske forskere samarbejder med Sino-Danish Center for Education and Research samt udvalgte danske og kinesiske byer. Realdania støtter forskningsprojektet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079