23948sdkhjf

Nye visioner for den almene bolig

Fremtidens almene bolig skal være bæredygtig, men hvordan skal den se ud? Det dyster arkitekter, designere og andre fagfolk om i en ny konkurrence, der skydes i gang tirsdag.
Den almene lejebolig skal nytænkes, og de bedste, mest innovative og bæredygtige løsninger skal i spil, når Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter i samarbejde med Kolding Kommune/Lejerbo, Aarhus Kommune/AL2bolig samt Akademisk Arkitektforening udskriver første fase af en konkurrence om fremtidens bæredygtige almene bolig.

Ifølge formand Natalie Mossin fra Akademisk Arkitektforening er konkurrencen en unik chance for at gentænke den almene bolig og give visionære bud på, hvordan en stærk, dansk arkitektonisk tradition for gode, attraktive lejeboliger kan bæres ind i det 21. århundrede:

- Formålet med konkurrencen er at få udviklet visionære og bæredygtige boliger, boliger der også understøtter nye fællesskaber og bidrager til lokalområdet. Forslagene kan dermed fungere som vejviser for den almene boligform; en boligform der har en central rolle at spille i det danske boliglandskab og dansk boligkultur, og konkurrenceforslagene kan bidrage til, hvordan den rolle fremadrettet udvikles og udfyldes, siger hun.

Nye standarder for almene boligbyggerier
”Fremtidens almene bolig” bringer to konkurrencegrunde i spil; i Seest ved Kolding genoplives den såkaldte fyrværkerigrund, og ved Aarhus vokser det nye boligområde i Lisbjerg.

De to byggeopgaver indeholder væsensforskellige udfordringer. I Seest skal der opføres et tæt-lavt byggeri i et eksisterende byområde, mens der i Lisbjerg skal opføres et etagebyggeri i et nyt udviklingsområde.

- Både i Aarhus og Kolding er der lagt an til nogle rigtig spændende byggeprojekter, som kan danne grundlag for den kommende arkitektkonkurrence om fremtidens bæredygtige almene bolig. Alle danskere skal have mulighed for at få en passende bolig, og her spiller den almene sektor en afgørende rolle. Derfor er mit håb og min ambition, at vi med afsæt i disse to almene boligbyggerier kan sætte helt nye standarder for de almene boliger, som danskerne skal bo i fremover, siger Carsten Hansen, minister for By, Bolig og Landdistrikter.

Åben konkurrence
Konkurrencen om fremtidens bæredygtige almene bolig udskrives som åben projektkonkurrence i to etaper. Første fase skal komme med visionære bud på, hvordan fremtidens bæredygtige almene bolig kan se ud.

Derfor skal forslagene indeholde bud på løsningsforslag på udfordringer som energireduktion, klimatilpasning, funktionalitet, fleksibilitet, optimering og planlægning af de fysiske rammer, udnyttelse af tekniske muligheder, stærke fællesskaber og arkitektur af højeste kvalitet samt andre, væsentlige tiltag, der kan forbedre og fremtidssikre den almene boligform.

Deltagerne kan frit vælge mellem de to opgaver – eller deltage i begge konkurrencer. Op til seks forslag vil blive udvalgt til videre deltagelse i 2. fase og offentliggøres ultimo januar 2014. Vinderprojekterne realiseres i to demonstrationsbyggerier og forventes opført i 2015.

Udvælgelsen sker på baggrund af forslagenes realiserbarhed og deltagernes bidrag til afklaring af de temaer, der indgår i konkurrencen. Konkurrenceprogrammet offentliggøres den 20. august 2013 på www.fbab.dk .

Kick-off og debat om fremtidens bæredygtige bolig
3. september 2013 i Arkitekternes Hus, Strandgade 27 A 1401 København K kl. 16.00-18.00.

Deltagelse er gratis og alle er velkommen. Tilmelding er nødvendig på fbab@arkitektforeningen.dk senest den 28. august 2013.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078