23948sdkhjf

Færre danske byggeprojekter i udlandet

Lovende væksttal for 2011 er tabt på gulvet i 2012. Det er blandt andet skærpet konkurrence på hjemmemarkedet, der fjerner fokus fra projekter i udlandet, mener Dansk Byggeri.
Det danske bygge- og anlægsmarked oplever stigende interesse fra udenlandske entreprenører i takt med, at regeringen igangsætter store infrastrukturprojekter og fremrykker planlagte projekter for at stimulere væksten.

Når de mange penge til infrastruktur tiltrækker sig opmærksomhed fra udlandet, skærpes konkurrencen i Danmark. Det betyder, at danske entreprenører i stigende grad skal slås med store udenlandske aktører om opgaverne, og det går ud over eksporten, mener Henriette Thuen, international chef i Dansk Byggeri.

Hun peger på, at den samlede projekteksport for 2012 faldt med 14,3 procent i forhold til året før. Samtidig er værdien af nye udenlandske kontrakter faldet med 4 procent:

- Når både regeringen og EU mener, at det er eksporten, der skal trække den fremtidige vækst, er det nødvendigt at kigge på, hvorfor eksporten falder. Vi har haft besøg af kinesiske og sydkoreanske entreprenører, og senest er en stor tyrkisk entreprenør prækvalificeret til en række kontrakter på metrobyggeriet i Nordhavnen. Det betyder, at de danske entreprenører skal bruge flere kræfter på bare at holde markedsandele hjemme. Det ser ud til at være lykkedes, men det sker på bekostning af eksporten, siger Henriette Thuen.

Satser på det sikre
Samtidig har flere danske virksomheder valgt at trække sig tilbage fra visse markeder for at samle ressourcerne på færre og mindre risikofyldte markeder. Det betyder et fald i omsætningen i både Asien, Afrika og EU, mens Europa uden for EU ifølge Dansk Byggeris eksportanalyser er steget væsentligt, men desværre ikke nok til at rette op på mistede markeder.

- Det er primært Norge, der trækker op, og det er i øvrigt et billede, vi også genkender fra de mindre udførende virksomheder, siger Henriette Thuen.

Efterlyser bedre rammevilkår
En tredje forklaring skal ifølge Dansk Byggeri findes i de rammevilkår, som danske virksomheder har i forhold til deres konkurrenter. Det er ikke nok, at de danske virksomheder har høj teknisk kunnen, særlige teknologier og lang erfaring. I dag er gode finansieringsmuligheder, lav rente og lang løbetid på lånet konkurrenceparametre, som i stigende omfang er blevet helt afgørende for at vinde en kontrakt:

- For eksempel kan de norske eksportører tilbyde en renteudligningsordning, kaldet CIRR, som gør det muligt at tilbyde kunden en fastrente. Det havde vi også i Danmark indtil 2008, og den bør vi genetablere. På plussiden har vi stadig Eksportkreditfonden (EKF), der giver kunderne mulighed for finansiering af projekter gennem Eksportlåneordningen - en ordning som mange andre lande også tilbyder. Den ordning, som har finansiering fra både det offentlige og private, løber til og med 2015, men bør gøres permanent for at give eksportørerne de samme muligheder, som deres konkurrenter, fastslår Henriette Thuen og tilføjer:

- Dansk projekteksport skaber mange jobs i Danmark, men endnu flere i udlandet og er derfor en god model for at bruge erhvervslivet til aktiv udvikling i tredje lande.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094