Analyse: Omstilling til grøn strøm kræver milliardinvesteringer
Der skal investeres mellem 30 og 38 mia. kr. i elnettet, hvis Danmarks klimaambitioner skal blive til virkelighed. 19 mia. kr. skal reinvesteres.
Det viser en ny analyse fra brancheorganisationen Green Power Denmark.
- Hvis vi skal sørge for, at vi kan flytte nok grøn strøm rundt til alle de varmepumper, elbiler og elektrificering af Danmark, som vi forudser, så har vi brug for at investere mellem 30 og 38 mia. kr. i en ny og forbedret infrastruktur og geninvesterer for 19 mia. kr., siger Kristian Jensen, administrerende direktør i Green Power Denmark og tidligere finansminister.
Blandt ambitionerne er blandt andet, at produktionen af grøn strøm på land skal firedobles, mens der på havet skal der bygges ni gigawatt.
Danmark producerer ifølge Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i øjeblikket 12 terawatt grøn strøm på landjorden, men det tal skal ifølge ministeriet i 2030 ligger på 50 terawatt.
Samtidig skal naturgas ud af danske hjem og erstattes med varmepumper eller grøn fjernvarme, mens der skal flere elbiler og færre fossile biler på vejene.
Men alt det kræver en opgradering af elnettet på mellem 49 og 57 mia. kr. frem mod 2030. Det er nemlig her, den grønne strøm skal transporteres fra vindmøller og solceller ud i husholdninger og virksomheder.
Elnettet er rygraden i den grønne omstilling, lyder det fra organisationens administrerende direktør.
- Det (et manglende elnet, red.) svarer jo sådan set til at have en tankstation uden en vej hen til den, siger Kristian Jensen.
- Hvis ikke man har en netforbindelse, der kan transportere strømmen væk fra solcellerne og vindmøllerne, så har vi et problem med at få flyttet strømmen rundt.
Analysen viser, at der med investeringerne ikke er udsigt til, at det bliver dyrere for den enkelte at bruge el i hverdagen.
Det skyldes, at danskerne vil bruge mere og mere grøn strøm, og at prisen per transporteret kilowatt-time derfor kan holdes i ro frem mod 2030.
- Det, der sker, er, at der vil komme mange flere kunder på, når man går væk fra naturgas og over på varmepumper og væk fra benzinbiler og over til elbiler.
- Det betyder, at prisen for at transportere en kilowatt strøm bliver den samme - også selv om vi skal investere de her store beløb, siger Kristian Jensen.
Tidligere på måneden skrev Ingeniøren, at udbygningen af elnettet kommer til at koste markant mere end hidtil forventet. Det viser en analyse udarbejdet af rådgivningsvirksomheden Rambøll.
Her fremgår det, at prisen på et elnet, der kan håndtere fremtidens vedvarende energi, vil være 110 mia. kr.
I 2020 blev prisen vurderet til at ville blive 80 milliarder kroner ifølge Rambølls tidligere analyse.
De beregninger går dog ifølge Kristian Jensen ti år længere frem i tiden.
- Deres beregninger går til 2040, og vores beregninger går til 2030, siger han.
Det er især øgede politiske ambitioner, der har sendt behovet for el - og dermed prisen på elnettet - i vejret
På Christiansborg giver analysen grund til bekymring - i hvert fald hos SF's politiske ordfører, Signe Munk.
- Vores elnet er det, der binder den grønne strøm og elektrificeringen sammen. Derfor bekymrer det mig meget, at der mangler så store investeringer, som analysen her peger på, siger hun.
- Jeg er bange for, at den politiske regulering skaber for mange benspænd, og derfor må klimaministeren indkalde til forhandlinger om elnettet.
/ritzau/